Kontakta oss

UTRIKES

100 000 kronor för en ventil blev 10 kronor med 3D-skrivare

Publicerat

den

ITALIEN   När den medicinska utrustningen tog slut i samband med coronautbrottet började två italienska småföretagare tillverka utrustningen med 3D-skrivare. Sjukvårdsmaterialet skänktes därefter till sjukvården. Kapitalisterna inom läkemedelsindustrin vägrade dock släppa ritningarna över utrustningen.

Italien har drabbats hårt av coronaviruset och landets sjukvård befinner sig i ett kritiskt läge. I dagsläget råder det akut brist på medicinsk utrustning. Småföretagarna Cristian Fracassi och Alessandro Ramaioli bestämde sig för att hjälpa till genom att tillverka bristutrustning med hjälp av en 3D-skrivare. Men istället för att hjäpa initiativet så valde det patentinnehavande bolaget, Intersurgical,, att vägra lämna ut ritningar över utrustningen som skulle 3D-printas.

Livsuppehållande behandling

Utrustningen i fråga är en liten ventil som används i livsuppehållande behandling inom intensivvården, och är därmed livsviktig för att behandla svårt sjuka corona-patienter. En enda ventil kan kosta så mycket som 100 000 kronor men de italienska småföretagarna kunde, med hjälp av sin egen utrustning, tillverka dessa till en kostnad på cirka tio kronor styck. Ventilerna skänktes sedan till italienska sjukhus, utan kostnad.

– Människoliv stod på spel så vi agerade, punkt slut. Låt oss nu hålla huvudet kallt och tänka över detta. Kalla oss inte hjältar först och främst, som vissa har gjort. Visst, människor höll på att mista livet, men vi gjorde bara vår plikt. Att vägra göra en insats hade inte bara varit fegt, men mordiskt, skriver Cristian Fracassi på sociala medier.

Läs mer på The Verge.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se