Kontakta oss

NOTISER

En antifascistisk hjälte har gått ur tiden

Publicerat

den

NicholasWinton
UTRIKES | Nicholas Winton har avlidit 106 år gammal. Han dog fridfullt i sömnen igår på Wrexham Park Hospital i Slough i England. Han var en anspråkslös hjälte som var aktiv socialist och antifascist fram till sin död. Han räddade livet på 669 judiska barn från nazisterna 1939. Nicholas Winton, blev känd som ”den brittiska Oskar Schindler” efter att ha räddat judiska barn från nazisternas tyranni och slakt i Tjeckoslovakien. Den anspråkslösa hjälten räddade livet på barn genom att sända dem med åtta tåg från Prag till London.

Winton organiserade åtta tåg från Prag till London för att rädda barnen från det nazistockuperade Tjeckoslovakien när han fruktade att barnen skulle skickas till koncentrationsläger och när barnen anlände till England så hjälpte han barnen till fosterfamilj.

Winton var 29 år när han kom till Prag 1938 för att besöka en vän och genom den brittiska kommittén för flyktingar från Tjeckoslovakien som han fick insyn i vad som pågick. Han återvände till London med flera barn. Hans största ångest fram till sin död var att av de sista tågen med 250 barn förhindrades från att lämna krigszonen när Polen invaderades och alla barn på tåget tros har dött tillsammans med 1,1 miljoner tjeckiska judar i Auschwitz. Han berättade inte för någon om sina hjältedåd på ett halvt sekel. Inte heller ett ord till sina fru och barn. En man med ett stort civilkurage och mod har gått ur tiden. En man som vi alla har mycket att lära av.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons