Kontakta oss

INRIKES

En tredjedel döda på kritiserat äldreboende

Publicerat

den

INRIKES Inom loppet av en månad har en tredjedel av åldringarna på äldreboendet i Helsingborg dött av Covid-19. Totalt rör det sig om tjugo döda.

På bara en månad har 37 av 60 åldringar smittats på äldreboendet Valltorp i Helsingborg. Så sent som i fredags var dödssiffran på äldreboendet uppe på 20 personer. Även personal uppges ha blivit smittade den senaste månaden. Kommunen kallar det hela för ” extraordinär situation”, det uppger Helsingborgs Dagblad.

Kritiserat boende

Så sent som förra året fick boendet motta hård kritik efter en oanmäld inspektion. I den efterföljande IVO-rapporten kritiserades boendet för bland annat bristande kompetens hos personalen, för många boende och för lite personal samt att den sönderstressade personalen inte kunde besvara på alla larm. En av avdelningarna hade dessutom lämnats helt obemannad under natten då bara tre i personalen skulle ansvara för fyra avdelningar. När den privata vårdkoncernen, Attendo Care, svarade på kritiken ansåg dom att bemanningen var tillräcklig.

– Vi har forfarande samma bemanning, vi anser det tillräckligt och behovsstyrt, svarade Attendo Cares regionchef Niklas Mandin.

Trots den hårda kritiken ville den styrande högermajoriteten inte säga upp avtalet med den privata vårdkoncernen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se