Kontakta oss

INRIKES

Hamnarbetarna varslar om strejk

Publicerat

den

INRIKES Facket varslar om strejk i Göteborg och Helsingborg. Strejken handlar inte om lönen utan om bättre villkor för behovsanställda.

Hamnarbetarförbundets varslar om strejk i Göteborgs RoRo terminal och Helsingborgs hamn mellan 6 juli till och 11 juli, skriver de i ett pressmeddelande. Under samma period gäller övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad i Hallands hamnar.

Fackets främsta krav är inrättandet av en social fond. Fondens syfte ska vara att stödja arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

– I hamnarna jobbar många på en extremt osäker anställningsform som innebär att man hamnar mellan stolarna i försäkringssystemen, trots att vissa kan ha försörjt sig som hamnarbetare i decennier. Vi har flera exempel i närtid på extringar som helt cyniskt lämnats vind för våg till och med efter att de skadat sig allvarligt på jobbet. Med den här fonden premieras de arbetsgivare som har ett bättre förhållningssätt, och förhoppningsvis ger det incitament för fler att följa efter, säger förbundsordförande Martin Berg, i pressmeddelandet.

Det andra kravet som ställs av facket är att nyanställda och inhyrda ska ha rätt till en betald facklig introduktion.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se