Kontakta oss

EKONOMI

Energiministern om elkrisen – Dra ner på värmen och bär ullunderställ

Publicerat

den

EKONOMI Inför den kommande vintern tycker energiministern Ebba Busch att folk ska dra ner på värmen och istället ta på sig ullunderställ. Samtidigt visar det sig att den blåbruna regeringens planerade elprisstöd främst hjälper storföretagen.

Inför riksdagsvalet så lovade de blåbruna partierna att införa ett elprisstöd redan första november. När det står klart att vallöftet inte håller så kommer Ebba Busch (KD) med andra förslag.

I en intervju med TV4 kommenterar hon en undersökning som visar att flera svenskar är beredda att sänka sin uppvärmning för att minska sin elförbrukning.

– Alla i Sverige behöver hjälpas åt för att hålla nere elförbrukningen, för det håller också nere priset. Vi behöver kanske dra på oss ullunderställ och också prata med familjen varför man håller igen lite grand, säger KD-ledaren, till TV4.

Gynnar storföretagen
Regeringen har tillsammans med Svenska Kraftnät presenterat ett förslag till högkostnadsskydd. Det handlar om ett retroaktivt stöd där ett engångsbelopp betalas ut baserat på förbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022.

Elstödet gäller enbart i elprisområdena 3 och 4, de andra två zonerna blir utan stöd. I elområde 3 får kunderna 50 öre per kilowattimme i stöd medan de i elområde 4 får 79 öre.

De som kommer att tjäna mest på regeringens elprisstöd är storföretagen. Många av storföretagen har oftast bundna elavtal till ett lägre pris vilket lett till att de själva inte drabbats av en kris.

Enligt en beräkning från SVT kan flera företag få flera hundra miljoner i stöd. Allra mest får SSAB med 475 miljoner i stöd. Borealis får 400 miljoner, Cementa får cirka 200 miljoner och Volvo AB får cirka 100 miljoner.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se