Kontakta oss

INRIKES

EU-ledamöter vill utreda Turkiet för kemiska krigsbrott

Publicerat

den

INRIKES   Ny rapport slår fast att Turkiet använder olagliga kemiska vapen mot kurder. Nu väcker EU-ledamöter frågan om att EU ska utreda krigsbrotten.

EU-institutionerna och EU-länderna bör omedelbart inleda en utredning av Turkiets användande av kemiska vapen mot civila, det säger parlamentsledamöterna Nikolaj Villumsen och Malin Björk som har tagit del av en ny internationell rapport som tar upp frågan.

Rapporten är från den Nobelprisbelönta organisationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), och väcker frågor om i vilken utsträckning Turkiet har gjort sig skyldigt till illegal användning kemiska vapen mot i norra Irak. I rapportens faktaunderlag som genomfördes i september 2022 framkommer uppgifter om att turkiska soldater har använt sig av klorgas. Enligt svenska giftinformationscentralen bildas klorgas när klorinnehållande rengöringsmedel blandas med sura rengöringsmedel som toalettrengöring och avkalkningsmedel. Gasen som uppstår är kraftigt irriterande och kan ge lugnskador. Vid höga halter kan människor dö.

Nu väcks frågan om att krigsbrotten ska utredas av antingen EU eller att EU ska trycka på för att Turkiets krigsbrott ska utredas av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). I en nypublicerad artikel på danska Altinget skriver, Nikolaj Villumsen från danska Enhedslisten och Malin Björk från svenska Vänsterpartiet, att bara misstanken om användning av kemiska vapen brukar leda till stränga varningar om allvarliga konsekvenser.

”Det är värt att komma ihåg att vanligen bara en misstanke om eventuell användning av kemiska vapen är något som leder till stränga varningar om allvarliga konsekvenser. Det kommer bland annat att vara en konstig signal att skicka till resten av världen om man väljer att ignorera den.

Därför bör EU-institutionerna och EU-länderna omedelbart ta initiativ till att antingen själva undersöka anklagelserna, eller att få det internationella samfundet att göra det. Detta skulle kunna göras genom att be Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) att skicka ett utredningsuppdrag. Detta kan med fördel kombineras med att FN engagerar sig.”, skriver de bägge på Altinget.

Läs hela artikeln här.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se