Kontakta oss

KRÖNIKA

Ett viktigt val

Publicerat

den

KRÖNIKA I Sverige rustas det för val. Snart ska Annie Lööf och Jonas Sjöstedt stå på bästa sändningstid och bråka om vinster i välfärden. Snart ska moderater och sossar ge varandra verbala avhyvlingar om huruvida skatt efter bärkraft eller avgifter som är samma för alla är bäst. Snart ska Ebba Busch Thor förklara för Gustav Fridolin att det är elakt med kvotering.

Samtidigt, inte skitlångt från Sverige: den turkiska fascistregimen skickar marktrupper mot YPG/YPJ. För den som inte tidigare hört talas om dem är YPG en kurdisk armé som under en lång tid ägnat sig åt att bekämpa islamisterna i Islamiska Staten. YPG/YPJ ogillas starkt av den fascistiska presidenten Erdogan som gjorde Turkiet till transitland för Islamiska Staten. Är det verkligen legitimt att kalla Turkiets regim och Erdogan för fascister, undrar vissa. Och ja, det är det. Turkiets regim har en syn på kurder som ett folk som är mindre värda, en grupp som ska kuvas genom att fråntas juridiska rättigheter, berövas rätten till sitt språk och sin kultur. Erdogan är en av de värsta diktatorerna och folkmördarna i modern tid.

På Rapport ser vi hur det bråkas om rökförbud på uteserveringar. Det tjafsas om skatter som ska höjas eller sänkas med något futtigt öre. I samma sändningar ser vi hur turkiska pansarvagnar rullar mot Afrin-provinsen i norra Syrien. Det är Erdogans krig mot kurderna vi ser. Ett pågående krig, ett folkmord. Under de senaste åren har Afrin varit den mest stabila regionen i Syrien. Den ska nu destabiliseras av turkiska marktrupper som bedriver ett anfallskrig i strid med internationell rätt.

YPG/YPJ hyllades med många lovord när de ställde sig i främsta ledet mot Islamiska Staten och när de drev ut dessa vidriga folkmördare ur Raqqa. Nu när de attackeras måste det internationella samfundet ställa upp till deras försvar. Och kanske borde vi som tänkt dela flygblad och prata om skattenivåer helt enkelt skita i det och istället försöka göra något för folket i Afrin, exempelvis genom att ansluta oss till kampen eller åtminstone samla in pengar till dem åker för att strida. Sverige bör understödja frivilliga som ansluter sig till YPG/YPJ.

Man ska inte förringa svensk inrikespolitik. Men det skadar inte att få lite perspektiv på saker och ting.

 

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se