Kontakta oss

NOTISER

EU-kritiken växer i Europa – De räddar bankägare men inte människor

Publicerat

den

eu
FLYKTINGKATASTROFEN | EU kritiseras för att ta emot för få flyktingar. Enligt EU-kommissionens siffror satsas mer än 1000 gånger på att rädda bankerna jämfört med flyktingarna. EU och medlemsstaterna har de finansiella musklerna – det har man visat när man räddade bankerna, skriver tidningen Expressen.

Runt om i Europa pågår kampanjer för att få medlemsländerna att öppna upp de lagliga vägarna för de stora flyktingströmmarna. Samtidigt dör flyktingar och ideella krafter gör vad de kan för att hjälpa människor på flykt.

Räddade banker men rädda människoliv inte lika viktigt
EU hade inga problem att rädda banker med flera hundra miljarder men när man ska rädda människoliv är intresse svalt skriver tidningen Expressen som räknat på hur mycket pengar EU lägger för att rädda banker och människoliv. Enligt siffror som EU-kommissionen presenterade i våras har 671 miljarder euro sedan krisens början 2008 gått för att rädda de europeiska bankerna i form av kapitalförsäkringar och lån. Det är svårare att få en beräkning för flyktingmottagandet eftersom varje enskild medlemsstat står för större delen av kostnaderna. Men det går att svara på hur mycket EU har bidragit med. EU:s åtgärder har under de senaste åren finansierats av den Europeiska flyktingfonden som åren 2007 till 2013 hade en finansieringsram på 614 miljoner euro, för att stödja nationella åtgärder. För åren 2014-2020 är den totala EU-budgeten för flyktingrelaterade frågor 3 137 miljoner euro. Det är ungefär 448 miljoner euro per år.

När det finns väldigt starka ekonomiska intressen involverade, det vill säga bankerna, då har de ett inflytande på politiker som innebär att de får en massa pengar. De får en massa stöd. Men flyktingarna som kommer har minst resurser av alla. Då händer inte lika mycket politiskt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se