Kontakta oss

NOTISER

Över 50 000 vill se Jimmie Åkesson vs Hans Rosling i direktsänd debatt

Publicerat

den

rosling1
INRIKES| På bara ett dygn har mer än 50 000 personer tagit ställning för ett upprop om en eventuell debatt mellan den frispråkiga 67-åriga professorn Hans Rosling och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Uppropet om en demokratisk debatt har retat gallfeber på sverigedemokrater runt om i landet.

Uppropet som startades av Adrian Nyrén från Göteborg kom efter att Hans Rosling hade uppmärksammats då han krossade en dansk journalists högervridna världsbild i en direktsänd debatt. Till Dagens Nyheter säger den unga göteborgaren att han funderade på vad som hade hänt om Rosling hade mött Jimmie Åkesson i en debatt. Strax därefter skapade han sitt upprop på Facebook. Drygt 24 timmar senare har uppropet blivit en succé, över 51 000 personer har i skrivande stund valt att ta ställning för uppropet.

Ska skriva brev till SVT

Adrian Nyrén uppger att han kommer skicka ett brev till Sveriges Television med en förfrågan om att de ska försöka ordna en debatt. Till Dagens Nyheter säger Nyrén att han kommer använda samtliga personer som har valt att säga ja till uppropet ifråga.

– Jag planerar att skicka ett brev till SVT redan i morgon, och använda alla namn i gruppen som argument för att de ska ordna en debatt. Det är bra att se att så många redan har anslutit sig. Det är ett väldigt aktuellt ämne, med tanke på allt kring flyktingkatastrofen i Medelhavet säger Nyrén till Dagens Nyheter.

Sverigedemokrater vill inte ta debatten

Många av de som har valt att delta i uppropet är öppet positiva till en demokratisk debatt mellan professor Rosling och högerledaren Jimmie Åkesson. Men det är det inte alla som är. Ett antal sverigedemokrater och högerradikala har valt att gå in i kommentarsfältet till uppropet och är minst sagt negativa till att SD ska ta debatten. Exempelvis utmålar den gamla nationalisttoppen och SD-sekreteraren Jimmy Windeskog professorn som en antidemokratisk ”amatörmagiker” som far med osanning.

rosling2

Windeskog trollar i kommentarsfältet

Jimmy Windeskog meningsfränder på den yttersta högerkanten är inte mycket sämre. Ett flertal personer försöker trolla kommentarsfältet så att det framstår som att det råder en högerradikal dominans på nätet om frågan. Hatsajtkrönikören Pär Törnell skriver att Åkesson vinner debatter eftersom de han debatterar mot tillhör den så kallade ”identitetsvänstern”. Andra högerradikaler har valt att enbart sprida hat mot vänstern och antirasister medan andra har valt att misskreditera den 67-åriga professorn.

Trollattackerna mot kommentarsfältet har blivit så pass omfattande att man har varit tvungna att rensa bort de grövsta kränkningarna och högerhatet. Budskapet från sverigedemokrater runt om i landet är med andra ord glasklart. De vill inte att Jimmie Åkesson ska ta debatten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se