Kontakta oss

UTRIKES

Tusentals sjuksköterskor har dött under kampen mot covid-19

Publicerat

den

Sjuksköterskor - Pressbild Danderyds sjukhus

UTRIKES Över 3000 sjuksköterskor har dött av covid-19 enligt internationella sjuksköterskeorganisationen. Organisationen fruktar också att pandemin kommer leda till en stor brist inom yrket.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Amnestys rapport som visade att över 3000 vårdarbetare dött under pandemin förra året. Nu rapporterar internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN att dödstalet för enbart sjuksköterskor är uppe i över 3000 och troligen är dödssiffran mycket högre då den enbart inkluderar statistik för 60 av världens 195 länder.

ICN varnar också för att pandemin ökat den psykiska ohälsan bland sjuksköterskor. Enligt organisationen har sjuksköterskorna utsatts för en ”masstraumatisering” under pandemin då de pressats både fysiskt och psykiskt. Antalet sjuksköterskor som rapporterat psykisk ohälsa har ökat från 60% till 80% under pandemin enligt ICNs uppgifter.

En av anledningarna till att pressen blivit stor är att det redan före pandemin funnits en brist på sjuksköterskor. Enligt WHO saknas det sex miljoner sjuksköterskor samtidigt förväntas 4 miljoner sjuksköterskor gå i pension inom de närmsta tio åren. ICN fruktar också att ”masstraumatiseringen” under pandemin kommer leda till en massflykt inom yrket som påbörjas redan 2021. Organisationen uppskattar att det 2030 kommer saknas 13 miljoner sjuksköterskor.

I Sverige råder det också en form av sjuksköterskebrist. Enligt forskningen beror bristen inte på att det inte finns tillräckligt med utbildade sjuksköterskor. Sjuksköterskebristen i Sverige beror främst på låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Sjuksköterskor väljer istället att jobba utomlands eller byta karriär. Enbart i Norge har 14 000 svenska sjuksköterskor fått arbetstillstånd de senaste åren.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se