Kontakta oss

UTRIKES

Londons förre borgmästare jämför kapitalisternas EU med Hitler

Publicerat

den

STORBRITANNIEN| Londons förre borgmästare talar klarspråk om Europeiska Unionen och jämför den kapitalistiska superstaten med Adolf Hitlers planer på världsherravälde. Men trots att han har rätt har jämförelsen kritik från systemtroget håll. Anledning – De tycker att liknelsen är okänslig.

Boris Johnson är en av de politiker som förekommer mest i media som företrädare för den brittiska Brexitsidan. I en intervju med Sunday Telegraph argumenterar han för att unionen urholkar demokratin och beskriver den kapitalistiska superstaten med orden: ”Massivt demokratiskt tomrum”. Argument som tidigare har framförts av den växande antikapitalistiska folkrörelsen i landet.

Den före detta borgmästaren gör även en historisk liknelse och jämför EU med Hitlers planer på att bygga ett nazistiskt världsherravälde. Som exempel på EU:s brutalitet pekar han på hur EU förstörde Grekland.

– Napoleon, Hitler, olika människor har försökt detta, och det har slutat tragiskt. EU är ett försök att göra detta med andra medel, säger Boris Johnson till Sunday Telegraph.

Boris Johnssons liknelse har stött på protester från systemtrogna och välbetalda politiker. Parlamentsledamoten Hilary Benn kallar Boris Johnsons jämförelse för ”stötande”.

På den sociala mikrobloggen Twitter får Hilary Benn medhåll av en rad personer på framförallt den liberala högerkanten. Flera personer kallar jämförelsen med Hitler för okänslig. Men trots kritiska röster har Boris Johnson även fått stöd, framförallt på sociala medier och forum. Exempelvis pekar flera människor på likheterna mellan EU:s strukturer och det nazistiska världsherraväldet som Adolf Hitler ville bygga.

Johnson har även fått oväntat stöd från antikapitalister på sociala medier. På Facebook skriver socialisten Lynn från Liverpool att Johnson har rätt i att EU är antidemokratiskt. Aktivisten Mark från Grantham skriver att han är glad för de konservativas skull eftersom de sällan har rätt.

Andra brittiska antikapitalister skriver att Johnsons tal om demokrati endast är tomt snack. Detta eftersom högern inte vill återföra makten till folket – Istället vill han försämra rättigheterna för den brittiska arbetarklassen och är motståndare till demokratisk ekonomi.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se