Kontakta oss

NOTISER

Experten: ”ISIS värvar inte i moskéerna”

Publicerat

den

ISIS Radikaliseringen av ungdomar och den stora rekryteringsbasen för islamistiska terrorister sker inte i moskéerna utan på helt andra arenor. Det säger en av världens ledande experter på Jihadism.

Tre fjärdedelar av ISIS utländska krigare har rekryteras av vänner och en femtedel av sin familj, säger terroristexperten Scott Atran som är en av världens främsta jihadistantropologer.

Enligt Atran pekar forskningen på att ”radikaliseringen sällan sker i moskéer” och att det än mer sällan är anonyma främlingar som står för rekryteringen. Enligt Atran är det inte ovanligt med rekryter vars familjer är kristna.

Under ett möte anordnat av FN:s antiterrorkommitté jämförde Atran ISIS rekrytering med historiska händelser som revolutionerna i Ryssland och Frankrike och nazismens framväxt i Tyskland.

Enligt Atran kan ISIS rekrytera så många unga eftersom ISIS ”förstår ungdomen” mycket bättre än de stater som krigar mot det islamistiska terrornätverket. ”De vet hur man talar till ungdomens upproriskhet och om idealism”, sa Atran enligt nyhetsbyrån AP.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se