Kontakta oss

INRIKES

Expo pekas ut bland våldsbejakande extremister i statliga forskarrapporten: ”för att vi granskar extremhögern.”

Publicerat

den

STATEN Många människor har reagerat kraftigt på FOI:s senaste forskarrapport om autonoma extremister på nätet. Några av de som pekas ut i rapporten är den antirasistiska stiftelsen Expo. Nu slår Expo tillbaka och kräver svar av myndigheten.

I den statliga forskarrapporten har Aktuellt Fokus fått ett helt stycke där forskarna jämför oss med våldsamma terroristgrupper som nazistiska Motståndsrörelsen. Några andra som också pekas ut som en del av den autonoma miljön är stiftelsen Expo. I rapporten insinuerar forskarna att syftet med Expo:s journalistik är att politiska motståndare ska utsättas för brott.

Under gårdagen släppte Expos chefredaktör Daniel Poohl ett bemötande på Expos hemsida där han bland annat berättar att Expo har sökt FOI sedan i torsdags men att ingen på myndigheten har hört av sig. Daniel Poohl skriver även att Expo grundar sig på den liberala demokratin och kräver svar på varför stiftelsen har hamnat i en rapport om våldsbejakande extremism.

”Det är åtminstone rimligt att FOI tydligt presenterar på vilka grunder man formulerat sig så att det framstår som att stiftelsen Expo – en partipolitiskt obunden stiftelse, baserad på den liberala demokratins ideal – hamnar i en rapport om våldsbejakande extremism.” skriver Daniel Poohl.

Att Expo ställs bredvid grupper som AFA i en rapport om våldsbejakande extremism, beror med största sannolikhet på att Expo är en öppet antirasistisk stiftelse. Tidningen Expo har granskat den organiserade extremhögern sedan 1995 och har gjort en rad avslöjanden genom åren.

”Vi faller inte under någon punkt in under den definition av autonoma grupper som presenteras i rapporten. Ändå nämns vi, av allt att döma enbart för att vi granskar extremhögern.” skriver Daniel Poohl.

Källa: Daniel Poohl: Felaktig bild av Expo i FOI:s rapport

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se