Kontakta oss

INRIKES

Polisen: Inga vänsteraktivister bakom stöket i Göteborg

Publicerat

den

Faksimil Twitter

INRIKES     I samband med stöket kring Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg påstod flera konservativa högerprofiler att stöket hade startats av vänstern. Men enligt flera Göteborgspoliser stämmer det dåligt med hur verkligheten såg ut på platsen. Det var nämligen inga vänsteraktivister involverade.

Sten- och flaskkastningar mot polisen, vandaliserade skyltfönster och aggressiva unga män, kom att att bli huvudfokus efter söndagens BLM-demonstration i Göteborg. I samband med oroligheterna gick flera högerprofiler ut och lade skulden på vänstern och vänsteraktivister. Enligt M-riksdagsmannen Hanif Bali var det stöket motiverat av identitetspolitik, ”vänsterslödder och ghettotrash i gemenskap för våld och plundring” – motiverade av identitetspolitiska offernarrativ.”, twittrade den moderata riksdagsmannen. Rebecka Fallenkvist som är ekonomisk politisk talesperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund skylde vandaliseringen på anarkister och nätverket AFA. ”Dagen efter vi hyllat vårt land håller nu anarkister och afaiter på att förstöra Göteborg.”, skrev Rebecka Fallenkvist på Twitter. SD-riksdagsledamoten Katja Nyberg twittrade att det var ”Jonas Sjöstedts kamrater” som stod för stöket. M-politikern Gustaf Göthberg gick i sin tur ut och påstod att den ”militanta vänstern” hade kastat flaskor mot vanliga göteborgare.

Inga vänsteraktivister

Men hur låg till i verkligheten? Jo enligt polisen var det inte vänsteraktivister eller BLM-demonstranter som stod bakom stöket i centrala Göteborg. När SVT intervjuade polisen presstalesperson, Christer Fuxborg berättade han att bråkmakarna inte ens hade med BLM-demonstrationen att göra.

– De här personerna har ingenting med demonstrationen att göra. Det är personer som tar ut sin frustration på fel plats och vid fel tillfälle, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

Enligt polismannen Peppe Larsson som jobbar och bor i Göteborg var det inga vänsteraktivister eller demonstranter som låg bakom gårdagens stök, utan kriminella ungdomar från förorten. På Twitter skriver han bland annat: ”Det började så bra. En stor demonstration. Fredligt. Ett viktigt budskap förmedlades. Personer som ställde till problem togs bort. Fantastisk. Sen, sen tog de över. SD:s bästa ”valarbetare”. Förortskriminella med ett enda mål- att starta våldsamma upplopp och förstöra. Tragiskt.”

Även flera demonstranter ger samma bild som polisen. Nämligen att bråkstakarna anslöt sig till demonstrationen med syftet att skapa bråk. På videoklipp från oroligheterna ser man bland annat hur BLM-demonstranter försökte få bråkstakarna att sluta vandalisera.

Summa kardemumma. Inga vänsteraktivister bakom stöket i Göteborg.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se