Kontakta oss

INRIKES

Här sprider SD-politikern antisemitiska konspirationsteorier om Zelensky

Publicerat

den

KALMAR   Ryska konspirationsteorier om Ukrainas President och antisemitiska galenskaper om Annie Lööf och Ulf Kristersson. Möt SD-politikern Kent Petersson.

Kent Petersson är förtroendevald för Sverigedemokraterna i hemkommunen Kalmar. På microbloggen Twitter beskriver sig själv som ”civilingenjör inom produktion och ekonomi.” och säger sig tycka om segling, skidåkning och livet. Förutom det är han även anställd av Sverigedemokraterna.

Förutom personliga reflektioner använder SD-politikern sitt Twitterkonto till att sprida antisemitiska konspirationsteorier. Så sent som den 7 april i år delade Kent Petersson ett inlägg som sägs ”bevisa” att Ukrainas president Volodymyr Zelensky är kusin med den judiska affärsmannen George Soros, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. ”Om detta är sant. Hur många applåderar då i Sveriges Riksdag & medborgare i Sverige?”, skriver Kent Petersson på Twitter.

Rysstroll

När Aktuellt Fokus efterforskar var konspirationsteorin kommer ifrån från början visar det sig att ursprungskällan är ett ryskt Twittertroll. Enligt flera av varandra oberoende källor var det det numera raderade Twitterkontot ”ASBmilitari” som först började sprida lögnerna om att Zelensky skulle vara kusin till George Soros. Vid en genomgång av användarens Twitterhistorik visar det sig att användaren har postat flera proryska inlägg.

Soros – en symbol för modern antisemitism

Forskare har beskrivit den högerextrema tankefiguren om George Soros som en ny tappning av den gamla antisemitiska konspirationsteorin om rika judar som styr världen i hemlighet. Den polske forskaren Michal Bilewicz har sagt att George Soros blivit en levande symbol för modern antisemitism.

”De ser George Soros som ett förkroppsligande av en judisk konspiration som hjälper till att finansiera invandringen av muslimer vilka hotar den kristna civilisationen i Europa” skriver Bilewicz i en studie om antisemitism.

Ulf Kristersson och Annie Lööf köpta av juden

När Aktuellt Fokus går igenom Kent Peterssons Twitter-historik visar det sig att han har skrivit om den judiska affärsmannen vid fleral tillfällen de senaste åren. Och i juni 2018 gillade han ett inlägg från en anonym skribent som menade att Annie Lööf, Ulf Kristersson och Stefan Löfven ”står på Soros lönelista”.

I februari 2017 delar Petersson själv ett inlägg från den konspiratoriska sajten Infowars som menar att George Soros finansierar motståndet mot den franska nationalistpolitikern Marine Le Pen. Samma år manade han till mobilisering mot den judiska affärsmannen.

Upprepade gånger

I juni 2019 kunde Aktuellt Fokus rapportera att flera SD-företrädare spridit antisemitiska konspirationsteorier om att George Soros i hemlighet styrde klimataktivisten Greta Thunberg.

Senare 2019 kunde Aktuellt Fokus som enda svensk nyhetsmedia rapportera att Lars-Johan Hallgren, som representerar Sverigedemokraterna i Malmös kommunfullmäktige och Region Skåne spridit samma antisemitiska konspirationsteorier på Twitter.

”Den påstådda ”klimatkrisen” med Greta som tillfällig frontfigur handlar om att de ”gröna” partierna vill få fler röster. De ”gröna” partierna är för massinvandring. Där har ni agendan Soros, Bilderberg och Trilaterala kommisionen i bakgrunden”, skrev Hallgren på Twitter. Ett påstående han senare försvarade i Malmös kommunfullmäktige.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se