NOTISER

Polisen förde bort och misshandlade Elias – Här går polismannen till oprovocerad attack

lind6

MALMÖ| Han haltar fortfarande på sitt vänstra ben och smärtan är fortfarande påtaglig i ansiktet. Den 20-åriga Malmöbon uppger även att det tog två dagar före han kunde sova ut ordentligt efteråt. Aktuellt Fokus har talat med Elias el Souri, ytterligare ett offer för polisvåldet i Sverige.

Det var under torsdagskvällen det hände. Klockan var strax före 20.00, en helt vanlig dag. Elias och hans vänner hade träffats upp i Lindängens centrum i Malmö för att äta glass. Stämningen är avkopplad, man skämtar med varandra och man njuter av vädret. Efter ett tag dyker en polisbil upp. Polisbilen ställer sig demonstrativt inför Elias och hans vänner. Bland dem Tico Andreani-Fagnani, som är ansvarig ungdomsledare på Lindängens Folkets Hus.

Kallade de boende för råttor

Efter ett tag kommer poliserna ut ur bilen. De upplevs som aggressiva och väldigt på enligt de vittnen Aktuellt Fokus har talat med. Enligt både Elias och andra boende börjar poliserna fråga ut några minderåriga om den senaste skjutningen i stadsdelen Rosengård, en halvmil därifrån.

– De anklagade smågrabbarna för att veta vem vilka det är som ligger bakom skjutningarna i Rosengård berättar Elias. Enligt Elias ska de även ha kallat ungdomarna för råttor och snorungar samtidigt som de sade åt småkillarna att avlägsna sig från sitt bostadsområde.

Då tröttnar Elias på polisernas trakasserier. Han ber dem att lägga ner och säger åt dem att de har rätt att vistas i sina egna bostadsområden. Då vänds polisernas aggressivitet mot honom. Utan att ha gjort något annat än att ifrågasätta polisernas beteende beslutar poliserna sig för att Elias inte får sitta ned utomhus i sitt eget område. Han ska avlägsnas.

Våldsamt omhändertagande

På den filmsekvens som finns ute på Facebook ser man hur en lugn men synbart trött och irriterad Elias sitter ned på en sten. En polisman går fram till honom och avvisar honom med hjälp av polislagens trettonde paragraf, den så kallade PL13-lagen, i folkmun även kallad för gummiparagrafen.

Elias reser på sig och börjar motvilligt gå där ifrån. När polisen till slut börjar putta och fösa bort honom. Vänder han ansiktet mot polisen och säger, ”Jag har rätt att vara här om jag vill, jag har inte gjort någonting”. Då brister det för polismannen som börjar slita i honom trots att han inte utgör något fysiskt hot. På videon ser man därefter hur poliserna brottar ned honom med full kraft då han instinktivt svänger med kroppen. När han ligger försvarslös på marken hör man hur en av poliserna säger, ”nu skärper du dig jävligt noga”.

– De rycker tag i mig, jag var oförberedd på hans reaktion, svänger med kroppen då det var obehagligt. Jag tappar balansen och då vräker de omkull mig. Huvudet flög in i väggen. De brydde sig inte. Ansiktet fick en bra smäll. Smärtan sitter fortfarande i berättar han.

Aktuellt Fokus har fått ta del av bilder som togs efteråt. På bilderna kan man bland annat se begynnelsen till en rejäl bula i pannan och rodnad i ansiktet.


Misshandlas och förs bort

Poliserna kallar in piketen som kommer till platsen nästan omedelbart. Elias el Souri förläggs med handbojor och därefter tar de honom till polisbilen. Det är då helvetet börjar enligt Elias. Enligt Elias börjar de trakassera honom på allvar i polisbilen.

– När de ska föra in mig i bilen hör jag hur en av dem frågar sin kollega om de ska lägga mig i spyor som någon tydligen ska ha kräkts upp vid ett tidigare gripande säger han och fortsätter.

– Inne i bilen fick jag ta emot fler slag. Sen började de även hålla på och försöka skrämmas och förnedra. Jag hörde hur de skrattade. De tryckte in mig ett helt litet utrymme och klämde mina ben. En av dem säger åt mig att kolla ner i golvet och sen börjar han slå mig i ansiktet.

– Man fattade liksom inte. Jag kände knappt slagen, man var ju helt pumpad på adrenalin. Det kändes helt overkligt. Jag började först fatta när de helt plötsligt slängde av mig och skulle hem.

Enligt Elias körde polisen runt med honom i bilen i drygt fem minuter. När de släppte av honom började smärtan och verkligheten komma ikapp honom. Han tvingades ta taxi hem.

lind2 lind4 lind1 lind3

 

Maktmissbruket och förnedringen känns värst

När vi talar med Elias berättar han hur han har upplevt det hela. Av vad man kan förstå är det mest av allt förnedringen och maktmissbruket som får Elias el Souri att bli förbannad.

– Jag har ju inte gjort mer än att suttit ned, snackat skit och käkat glass och sen kommer de och gör så här. Det är inte rätt säger han till Aktuellt Fokus och tillägger att han funderar på att göra en anmälan.

– Jag vet inte om det är så lönt däremot.

Varför tror du att de gav sig på just dig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har aldrig hängt med gäng eller liknande och jag är helt ostraffad. Det var väl för att jag svarade emot dem, de är på det sättet mot folk här ute. De kräver respekt men visar sällan någon tillbaka. Det är inte bara här på Lindängen.

Hans åsikt delas av Tico Andreani-Fagnani, ansvarig ungdomsledare på Lindängens Folkets Hus. Andreani-Fagnani var även den som filmade händelseförloppen. Han var även noga med att dokumentera de skador som poliserna åsamkade Elias.

– Jag kan förstå att polisen måste ta i med hårdhandskarna och bli fysiska emellanåt. Men jag kan inte köpa att man går in i områden på det här sättet säger Tico till Aktuellt Fokus när vi ringer upp honom under lördagskvällen.

Tico tillägger att han även jobbar med ungdomarna i området. Han vet vilka de flesta är sedan tidigare och att han även känner till att liknande händelser har skett förr.

– När jag pratade med Elias efteråt berättade han att de bara hade släppt honom. Jag tyckte att det lät skumt för jag såg att de inte tog hans uppgifter då de drog in honom i polisbilen. Så jag frågade om de hade tagit hans personnummer eller liknande och när han svarade nej förstod jag att de inte ens skulle rapportera det hela.

Hur ser du på det som har hänt?

– Jag tycker att det här är maktmissbruk. Folk ska inte behöva gå runt och känna sig otrygga på grund av polisen i ett demokratiskt land. Jag tycker det är för jävligt att de ger sig på en kille som Elias, en lugn kille som inte har gjort något mer än att ifrågasätta varför de trakasserar ungdomar i deras eget område. Det får vara nog med det där nu.

Kommer agera efter övergreppet

Tico Andreani-Fagnani uppger att han har kontaktat politiker, polisen och andra samhällsaktörer i Malmö. Till att börja med vill han lyfta frågan och se till att frågan om det uniformerade våldet mot unga i förorten över huvud taget kommer upp till ytan.

– Jag vill anordna en paneldebatt här i området där stans politiker, tjänstemän, polischefer och representanter från området kan mötas med eller inför områdets unga säger Andreani-Fagnani.

Poliserna agerade mot lagen

När Aktuellt Fokus ringer till Malmöpolisen visar det sig att Tico Andreani-Fagnanis farhågor stämde. Malmöpolisen kan inte hitta någon händelserapport över det våldsamma ingripandet. Man låter däremot meddela att man kommer utreda det inträffade.

Enligt polislagen paragraf ska det mycket till om polisen ska ha rätt att omhänderta en person. I lagtexten står det bland annat att den som blir omhändertagen måste störa den allmänna ordningen eller hen utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Alternativt om polisen anser du kanske kan begå ett brott. En polisman har rätt när det är nödvändigt, att avlägsna eller avvisa någon från ett visst område eller utrymme.

Klarar polisen inte av att åtgärda detta har de även rätt att omhänderta människor tillfälligt. Skulle så ske finns stränga regler kring det hela. Regler som Malmöpolisen av allt att döma har valt att bryta mot efter ett omotiverat och oprovocerat omhändertagande av en ung, skötsam och laglydig kille som valde att yttra sig mot det han ansåg vara en orättvisa begånget mot unga minderåriga personer han har ett ansvar för.

16 § Den som har omhändertagits enligt 11 § eller enligt 13 § andra stycket ska förhöras så snart som möjligt. Har omhändertagandet skett enligt 13 § andra stycket ska den omhändertagne friges snarast möjligt efter förhöret. Polismyndigheten ska dock skyndsamt överlämna den som är under arton år till hans eller hennes föräldrar, annan vårdnadshavare, en tjänsteman inom socialtjänsten eller någon annan lämplig vuxen person. I avvaktan på detta får den unge hållas kvar. Ingen får dock hållas kvar längre än sex timmar. Bedöms den omhändertagne vara i behov av hjälp eller stöd från samhällets sida, ska Polismyndigheten lämna råd och upplysningar. Om det bedöms lämpligt, ska Polismyndigheten samråda med andra samhällsorgan som svarar för hjälp och stöd av sådant slag.

När någon har omhändertagits enligt 14 § ska åtgärder för att fastställa hans eller hennes identitet skyndsamt vidtas. Den omhändertagne ska omedelbart friges så snart han eller hon har identifierats. Han eller hon får dock inte hållas kvar längre än sex timmar eller, om det är av synnerlig vikt att han eller hon identifieras, tolv timmar. Lag (2014:588).

17 § Vid omhändertagande enligt denna lag skall tillses att åtgärden inte orsakar den omhändertagne större olägenhet än som är oundviklig med hänsyn till åtgärdens syfte eller väcker onödig uppmärksamhet. Den som har omhändertagits får inte underkastas annan inskränkning i sin frihet än som behövs med hänsyn till ändamålet med åtgärden, ordning eller säkerhet. Den omhändertagne får tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet. Den som är under femton år får
dock inte tas i förvar. Lag (1998:27).

Källa: Riksdagen.se


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

 

46 kommentarer

46 Comments

 1. Pingback: Otrygghetsfaktor i Malmö: POLISEN! | eaqhan

 2. Hannibal Lecter

  2015-06-18 den 23:34

  RÄTTELSE!
  Det blev lite fel på slutet.
  Det borde vara förbud på anställningsstopp i en kår som polisen.

 3. Hannibal Lecter

  2015-06-18 den 23:33

  Utan att ställa sig på någons sida så är det här fallet typiskt för vad polisen var utsatt för internt vad gäller pesonalpolitik.
  Efter flera års anställningsstopp inom polisen blir effekten av detta att i stället för en lite mer äldre och erfaren blir mentor för de lite yngre.
  Nu är det bara yngre som ska utföra jobbet som polis.
  Och visst – Vi har sett många fall där vi som almmänhet tycker att polisen tagit i för mycket.
  En bit av anledningen till detta är det som jag skrev om ovan.
  Är något som borde inskrivas i lagboken borde det vara förbud mot anställning ex. poliskåren.

 4. Liam E

  2015-06-18 den 14:52

  HEj jag jobbar själv som polis och detta jag ser är fan inget polis arbete och så där beter sig inte en polis som ska sköta ordningen i samhället och speciellt inte pikestyrkan som har en helt annan utbildning… Problemet här är det dom säger när dom kommer till området och jag har själv talat med en del ungdommar där ute och dom berättar själv för mig exakt vad som sades och gjordes. Att man inte tar och skriver ett pm rapport på händelsen gör bara att dom satte sig mer i skiten än va dom redan hade gjort. Stå på dig unga påg och gå vidare med detta och prata med Advokat Bodström från efterlyst så ska du se om han inte tar tag i detta… Köper inte allt ni andra skriver om att han inte gör som polisen säger. problemet är att ingen ska bli kallad för råttor eller apa jävel som dom gjorde under rosengårds kravallerna, men där fick dom med det på film sån tur.

  • Rickard

   2015-06-19 den 06:59

   Eller hur att du är polis.. Då kan man nog dom rätta termerna 😉
   Och det där är inte någon piketpolis. Vilket du borde se. Det är vanlig polis som kör en buss. Piketen har oftast omålade fordon.

   Men i Sverige är det väldigt vanligt att många ser sig mer begåvade än den riktiga polisen och därför kan det lätt bli att man blandar ihop det lite för sig… 😉

  • Svenne

   2015-09-10 den 12:09

   Om du arbetar som Polis så är du i helt fel yrke om du anser dessa Poliser gör fel i filmen. Dom gör helt rätt!

 5. David

  2015-06-17 den 06:27

  Alla ni som ursäktar polserna är ju fan dumma i huvudet.

  Det spelar ingen roll vad mannen gjorde, det skulle inte ens ha spelat en roll om han slog till en av poliserna på käften.

  Det viktigaste ni MÅSTE se och förstå här är att polisen ej har arresterat mannen eller ens skrivit en händelserapport på incidenten. Det är ett mycket allvarligt brott ifrån polisen som måste hållas till en högre standard.

 6. LII

  2015-06-16 den 19:44

  Håller fullständigt med… För mycket övervåld så bara stå på dig!Min kille blev behandlad ungefär likadant så inget händer tyvärr när Man anmäler…hade videofilm.hoppas nåt händer…de Ska ej jobba som poliser.respekt kräver respekt

  • Anders

   2015-06-17 den 13:43

   Överklaga och ha helst med id på poliserna om det går.

 7. Marcus

  2015-06-16 den 18:25

  Alltså, när snuten håller honom i armen börjar han ju snurra runt och försöka komma loss… Vad skall polisen göra? Titta på medan han springer bort?

  • Anders

   2015-06-17 den 13:39

   Ja, det är ju det som de sa åt honom att göra.

 8. damodder

  2015-06-15 den 22:09

  detta är ju helt sjukt, polisen borde skämmas

 9. joLo

  2015-06-15 den 21:51

  0.38 in så missar ni hur han talar om för poliserna hur han \”knullar er\”!

  Fast det passar ju inte in i er vinkling av verkligheten 😀

  • AktuelltFokus

   2015-06-15 den 22:34

   Efter att ha tittat på klippet medger vi nu att du har fel. Det du hör är \”lugna dig\” på skånska.

   • Teapot

    2015-06-16 den 13:47

    Låter som det är ett K med i ordet, även på skånska så låter det mer som \”jag knullar dig\” än \”..klugna dig\” så att säga. säger även något annat innan den så att säga -lugna dig- frasen.

    bara en liten notis sådär.

   • Teapot

    2015-06-16 den 13:51

    Vet inte om jag kan lägga till notis, första rycket polisen gör när han har händerna i fickan är för att fösa bort han, men när det inte går så drar polisen honom mot sig istället, inga konstigheter med den biten, killen vägrar vad han blir tillsagd och har händerna i fickan, bättre att agera snabbt och säkert där.

    Historien om bilen kvarstår nog att utredas,tragiskt om det är sant, förbannelse om det är lögn.
    Men enligt klippet så ser det inte ett dugg konstigt ut från de blåklädda måste jag säga

   • lul

    2015-06-16 den 22:46

    Varför ska han göra som han blir tillsagd? Han är varken under arrest eller har gjort någonting fel.

   • Okänd

    2015-06-17 den 01:44

    Det han säger är ett ord på arabiska som är lak, och man kan översätt den till shiit. alltså säger han typ shit jag får vara här om jag vill och om du kollar på 0.21 så ser du att han det jag säger stämmer han säger lak där också.

 10. Jon Doe

  2015-06-15 den 18:34

  Problematiskt i Sverige med att polis \”koleger\” utreder polis! Ska vara separat myndighet!

 11. Göran H

  2015-06-15 den 17:42

  Hade förstått polisen om det var en kriminell de brottade ned. Men det här är ju bara sjukt. Att de inte ens brydde sig om att rapportera det hela tyder på att de ville dölja vad de har gjort. Det är för jävligt.

 12. Ahmad

  2015-06-15 den 14:17

  På vilket sätt är detta övervåld från Polisen sida? Snubben har händerna i fickan, snuten har ingen aning var som finns i fickorna, och rycker dessutom rätt våldsamt när snuten tar tag i honom. Vad hade han förväntat sig? Att dom skulle be snällt? LOL.

  Jag kan väl känna att tacklingen ser rätt hardcore ut men inte hårdare än vad en allsvenskan fotbollsspelare får tåla under en match…Vad som sedan hände på bussen är en annan femma och ska givetvis utredas.

 13. Ramme

  2015-06-15 den 13:32

  Moderna nazister mina vänner, även så kallade poliser.

 14. Daniel

  2015-06-15 den 12:14

  Någon borde göra en vanlig polisanmälan och ange bland annat filminspelningen som bevisning. Först inleder polisen en brottsutredning som de säkert lägger ner. Då ska man överklaga. Då går det direkt till åklagare att utreda. det kan vara så att det är andra gångar vid brott som polisen gör, men detta är det generella. Gör en anmälan och överklaga nedläggningen.

 15. E

  2015-06-15 den 01:33

  Får mig att tänka på några ksmb strofer:

  Polisen kom och skrek och slog och spottade på mig
  det var i förrgår när jag stod och väntade på dig
  dom sa: \”vad gör du här?\”
  jag sa: \”här får man stå.\”
  och dom sa: \”stick iväg, ditt svin.\”
  och jag sa: \”varför då?\”
  så nu är jag slagen blå och gul utanpå och innantill

 16. marie persson

  2015-06-15 den 00:11

  Det är det här med \”ursvenska\” medborgare eller inte. Polisen är jävla svin om de inte får de svar per automatik som de vill ha… Det gäller inte ens om det gäller frågan om medborgarskap…. vi kan ha bott i Sverige i 400 år men utmässigt se ut som från a dra länder och få misstankarmot mig…. Och till 99 % procent är det maskulina överstimulerandeprostererande kvinnliga poliser som gör dessa övergrepp..

 17. OKÄND

  2015-06-14 den 21:17

  Detta sker varje dag. Att polisen ser ett par ungdomar \”hänga\” och kommer fram och börjar trakassera ungdomarna. Speciellt dem med en annan etnisk bakgrund.

 18. Daniel

  2015-06-14 den 20:58

  Hade killen gjort som han blev tillsagd så hade detta inte hänt!! Kan väl tycka att poliserna var för snälla mot honom.

  • Andreas

   2015-06-14 den 21:48

   Självklart, men varför skulle killen ha gjort som han blev tillsagd när han faktiskt har rätt att vistas på platsen? Killen var ju alldeles för snäll mot polisen eftersom han faktiskt gick iväg trots att han hade rätt att sitta kvar på stenbänken. Det enda han gjorde var att säga till polisen att han hade rätt att vara där.

  • Daniel

   2015-06-15 den 12:17

   Polisen var inte för snälla. De missbrukade sin makt. De är dåliga poliser och det är den där typen av poliser som förstör för den överväldigande majoriteten av bra poliser.

 19. Linus Ahlgren

  2015-06-14 den 20:35

  Fin yttrandefrihet på detta stället:-)

  Är detta Sverige eller Nordkorea?

 20. Mikael J

  2015-06-14 den 20:15

  Se dom kommer inte äns ta hänsyn till detta anmälan kommer kommer dom inte äns ta upp, det här har många folk drabbats och bevis också men ändå så har dom stängt ner målerna,
  Här behövs flera anmälningar mot dom, om en vanlig person skulle ha gjort liknande händelser så skulle dom ta det j*kla allvar, fy skäms ni uniformade dom tror att dom är kungar och får göra allt och annat, exakt dom skall vara mer laglydiga än vemsom helst, ta brickan från dom som inte tillhör i polis insatsen

 21. davor

  2015-06-14 den 19:23

  DE SMUTS POLISERNA ÄR MYCKET VÄRRE ÄN SJÄLVA BROTTSLINGAR, DE GÖMMER SIG BAKOM UNIFORMERNA O SINA BRICKOR, FY SKÄMS PÅ ER, ERA SMUTS. TILL ER ÄRLIGA OCH RÄTTVISA POLISER LYFTER JAG HATTEN FÖR, FLER AV ER BEHÖVS DÄR UTE, P.G.G AV ERS SMUTS KOLLEGOR SÅ DRABBAS NI OCHSÅ VILKET ÄR SÅ SÅ SÅ TRÅKIGT !!!!

 22. Redit Edit

  2015-06-14 den 18:35

  Elias agerar helt korrekt som ställde upp för de minderåriga killarna. Att polisen sedan bryter mot lagen på flera punkter här är allvarligt.

  Stå på dig Elias!

 23. Carola Häggqvist

  2015-06-14 den 15:50

  Oj en oskyldig person som sa att han inte gjort något drog sig loss, Det är bäst vid brottar ner honom med lagens långa arm. För i helvete de är ju inte som han försöker springa iväg. Lägg era pengar på trafikpoliser istället för harmlösa haschtomtar. De poliser som e dåliga på att prata och utreda och istället använder dominans och fysiskt våld passar bättre i armén, Antar ni lär återses på Arbetsförmedlingen.

  • Daniel

   2015-06-15 den 16:59

   Jaha, så bara för att en person säger att den inte gjort något så är den personen oskyldig, jaha…

   Vet du hur många mördare, pedofiler och annat avskum som skulle gå lösa om polisen litade på alla som sa att de inte gjort något?

   Han ryckte sig loss och är klantig nog att ramla, polisen brottar inte ner honom utan tar honom efter att han själv ramlat…

   Och som vanligt så ser man bara slutskedet, de visar aldrig hela sanningen utan bara det som kan svartmåla ordningsmakten…

   • Redit Edit

    2015-06-15 den 17:37

    Alltså är du av tron att myndigheter fungerar som de ska? Isåfall, välkommen till Sverige. Här fungerar vare sig arbetsförmedlingen, f-kassan eller polisen.

    Hade du inte varit så godtrogen mot myndigheterna och trott på allt de påstår så hade du kanske förstått att även polisen har lagar att förhålla sig till.

    Hade polisen haft rent mjöl i påsen hade de ju hållt sig regelverket och rapporterat in det våldsamma omhändertagandet. Det förstår ju vem som helst.

  • Anders Lund

   2015-06-16 den 12:43

   Dom poliserna skulle inte ens vara välkommen i försvarsmakten

 24. Volvo

  2015-06-14 den 12:24

  Samma skit hände polaren efter power week i västerås. Så sjukt att de tillåts hålla på så där o imget händer

 25. Rabee El-Ali

  2015-06-14 den 11:09

  Det hela kommat sluta med VI Civila invånarna mot DEM och DEM är Polisgrisarna som börjar missbruka lagen mer och mer, Polisen i Skåne och speciellt i Malmö är dem smutsigaste tjänstemännen i hela Sverige.

  Jag är så förbannad i dag att jag önskar att var enda vakt eller polis som missbrukar sina rättigheter och bricka mot människor skall få smaka på samma smärta en dag när dem är så jävla chanslösa i Konflikt.

  • Simba

   2015-06-15 den 10:49

   Hade han aldrig ryckt som han gjorde när polisen tog tillbaka honom hade dem aldrig behövt brotta ner honom..

   • Daniel

    2015-06-15 den 12:19

    Alla rycker till. Det är en naturlig reaktion Och räknas inte som motstånd och ska inte tas föR skäl att ingripa med stort våld.

   • Eija

    2015-06-16 den 12:40

    Elias hade ju händerna i fickorna hela tiden

 26. David Sällström

  2015-06-14 den 09:04

  Jag kommer använda denna artikel till att formulera en JO anmälan. Lagtexten i slutet och berättelsen i texten är perfekta saker att plocka in i en anmälan.

  • Eija

   2015-06-16 den 12:44

   Hjälper det göra en JO anmälan, jag menar om det leder ngn vart? Får tex poliser dra ut lugna ungdomar utan anl från en bil för att tulla dem o ta med dem helt oprovocerat till polisstation?

   • Anders

    2015-06-17 den 13:46

    Det upprättades ingen rapport och han fördes aldrig in på station.

    Mycket som är skumt med detta. Så ja, anmälan skall göras till åklagare. Om det tas upp av åklagare så kommer troligen JO inte ta upp det, med hänvisning till åklagaren.

    Det kan även hjälpa att göra lite polisarbete åt åklagaren. Dvs samla vittnen och filmer.

  • Elisabeth Öhman

   2015-06-17 den 20:20

   Bra, David!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp