Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Extremvärmen: Landningsbana smälte i London

Publicerat

den

Luton Airport - Foto: Geoff Collin

STORBRITANNIEN  Extremvärmen i Storbritannien skapar stora problem. Landningsbanor smälter på grund av hettan. 

England upplever för närvarande extremhetta på över 40 grader. Nu kommer larmen om att landets infrastruktur har börjat rasa sönder. Under måndagen tvingades London Luton Airport, ett nav för lågprisflyg, att ställa in avgångar och ankomster på efter att värmen fått delar av startbanan att smälta. Det rapporterar bland annat BBC.

Luton är inte den enda flygplatsen som har värmerelaterade problem. Enligt CNBC kunde brittiska flygvapnet inte använda sin landningsbanan Oxfordshire tack vare värmen.

Järnvägen påverkas

Även andra delar av infrastrukturen har påverkats i Storbritannien. Det privata järnvägsbolaget Network Rail har bland annat gått ut och varnat landets invånare att endast resa med tåg om det verkligen är nödvändigt och har saktat ner och ställt in trafiken för flera linjer. Företaget twittrade att ingenjörer i Skottland har varit tvungna att installera specialutrustning för att se till att de elektriska tågledningarna inte sjunker i värmen. Förutom det har värmen även orsakat signaleringsproblem i Brockenhurst.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se