Kontakta oss

UTRIKES

Skador för hundratals miljarder efter extremovädret i Tyskland

Publicerat

den

INRIKES    Skadorna efter extremvädret i Tyskland kan uppgå till hundratals miljarder kronor. Det uppger tyska försäkringsbolag. Samtidigt pågår sökandet efter döda och försvunna personer.

De våldsamma ovädren som har drabbat Tyskland de senaste veckorna har hittills krävt över 200 människoliv. Samtidigt rapporterar lokala medier om att hundratals personer fortfarande saknas. Boende i de värst drabbade områdena beskriver förödelsen som det värsta som hänt sedan andra världskriget.

Mitt i all sorg och smärta räknas regnovädret ha orsakat skador för hundratals miljarder kronor. Det uppger paraplyorganisationen för tyska försäkringsbolag GDV. Bara i delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz beräknas kostnaderna landa på över 50 miljarder kronor. Uppskattningen inkluderar inte skadorna som uppstått i andra drabbade delstater som Bayern, Thüringen och Sachsen. Av allt att döma kommer slutsumman landa på hundratals miljarder kronor.

Inrikespolitisk debatt

Det extrema ovädret kan bli en dyr katastrof för enskilda husägare. Enligt GDV har bara drygt 45 procent av Tysklands husägare en försäkring som täcker översvämningsskador, vilket föranlett en inrikespolitisk debatt om behovet av obligatoriska försäkringar.

”Eftersom tidsintervallerna mellan tunga naturkatastrofer blir kortare och kortare, behöver man diskutera ett skyddssystem och hur det skulle kunna utformas,” säger inrikesminister Horst Seehofer till Reuters.

Tyska staten har hittills lovat ekonomiskt stöd till företagsägare som har drabbats av översvämningarna. Något liknande löfte har inte getts till vanliga löntagare.

Stöd vår journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se