Kontakta oss

INRIKES

Facebook censurerade röda fanan på segerdagen

Publicerat

den

INTERNET    Den röda fanan är inte längre välkommen på Facebook. På årsdagen över de allierades seger över fascismen tog Facebook ner bilder, och stängde av flera användare, som spred ett färglagt foto från andra världskriget.

I samband med 75-årsfirandet av Sovjetunionen och de allierades seger över Nazityskland, och slutet på andra världskriget i Europa, valde många människor att dela det ikoniska fotografiet på sovjetiska soldater ovanpå riksdagshuset i Berlin. När flera användare delade en färglagd version av bilden framtagen av konstnären, Olga Shirnina, där den röda fanan fått färg blev de avstängda från Facebook och bilden plockades ner. Medan den svartvita versionen fick ligga kvar.

Enligt Facebook bryter det klassiska fotot mot sidans ”Communityregler” och sidans algoritmer plockade ner den.

Bilden, som föreställer soldater från Röda Armen som flaggar med den röda fanan från riksdagshusets tak, är en av andra världskrigets mest ikoniska fotografier och togs den 2 maj 1945 av den ryska krigsfotografen Jevgenij Chaldej under slaget om Berlin. Fotografiet som har kommit att symbolisera segern över fascismen är vida spridd och har de senaste 75 åren varit vanligt förekommer i litteraturen, dokumentärer, datorspel, media och i populärkulturen.

 

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se