Kontakta oss

DEBATT

Loan Sundman: Högerpolitikerna måste höja nivån

Publicerat

den

DEBATT Dagens politiska klimat liknar inget vi tidigare skådat. I dagens Sverige tillskrivs privatpersoner som debatterar på Twitter en enorm betydelse, så stor att riksdagsledamöter och kommunpolitiker tar sig rätten att förtala, misskreditera och starta drev mot dem.

Den 1 Maj vandaliserade anarkisterna i AFA-Stockholm M-toppen Irene Svenonius villa i Täby. Jag skrev en kritisk tweet till deras Twitterkonto. En person som jag uppfattade tillhöra AFA replikerade och var arg, jag tog då diskussionen i direktmeddelande. Då jag i grunden är pedagog så inledde jag med att diplomatiskt förklara att jag inte var fientligt inställd mot personen ifråga genom att skriva jag har absolut inget emot AFA, tvärtom men dåliga aktioner måste få kritiseras’’. Det var ett sätt att öppna för dialog, jag ämnade att försöka få personen att förstå att vandalisering/hot och hat inte är det rätta sättet att föra fram ett budskap.

Jag lyckades inte nå fram till personen, istället valde hen att reagera med ilska och la ut hela den privata DM-konversationen på Twitter. Tre dagar senare postar SD-politikern Mattias Karlsson en grov anklagelse mot mig om att jag förespråkar politiskt våld samt stämplade mig som våldsam terrorist.

Detta har fört med sig ett drev mot mig som privatperson och innebär att jag utmålas som våldsbejakande vänsterextremist. Det skadar mig i mitt uppdrag som förtroendevalt huvudskyddsombud.

Det som nu upprör mig mera är att en aktad kommunpolitiker som, Peter Freij, moderat politiker i Tyresö, använder sig av vad som mest kan betraktas som illasinnat skvaller i ett replikskifte i Göteborgs Posten.

Vad innebär det för det offentliga öppna samtalet mellan politiker och medborgare när politiker helt okritiskt tar påståenden eller citat ur kontext från Twitter för att vinna poäng?

Att svartmåla och misskreditera meningsmotståndare är ett sätt vi må vara vana vid att antidemokratiska krafter använder, men är det så etablerade politiker ska behandla enskilda medborgare? Som enskild medborgare, vilket jag faktiskt är trots att jag mer än gärna uttrycker mina åsikter på Internet, så förstår jag inte vilken betydelse min inställning till till exempel. AFA har. Jag är emot, tar avstånd ifrån alla former av antidemokratiska aktioner, våld, hot och hot om våld. Jag tar avstånd från all form av klotter, vandalisering. Varje brott mot vilken lag som helst skall lagföras, svårare än så är det inte. Jag tar även avstånd från politiker som missbrukar sin maktställning genom att framföra osanningar och fultolkningar i syfte att utpeka enskilda personer som brottslingar eller klandervärda i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning.

Det politiska samtalsklimatet som nu tar form ser jag som ett sätt att tysta obekväma röster. Att tysta medborgare genom förtal och drev är antidemokratiskt. Något som moderatpolitikern Peter Freij och riksdagsledamoten Mattias Karlsson har gjort sig skyldiga till.

Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons