Kontakta oss

EKONOMI

Facebook drar in miljarder – skattar mindre än en arbetare

Publicerat

den

EKONOMI Svenska Facebook omsätter flera miljarder men betalar enbart några tusenlappar i skatt. Samtidigt fick företaget över 100 miljoner i etableringsstöd för att flytta till Sverige.

Svenska Dagbladet avslöjar att Svenska Facebook enbart skattat 45 624 kronor i bolagsskatt. Omsättningen ligger på 4,4 miljarder kronor. Facebooks moderbolag Meta största inkomster är från annonser genom Facebook och Instagram.

Facebook har genom ett upplägg sett till att skatten blir låg och att det på pappret ser ut som att Svenska Facebook går med förlust. Upplägget är att dotterbolaget Facebook, som är betalar ett utländskt bolag för de svenska kundernas annonsplats.

Svenska Dagbladet jämför Svenska Facebook med Pressbyråkiosken i Gallerian i Stockholm city. Kiosken sålde varor för 11 miljoner förra året och betalade 65 000 kronor i bolagsskatt, det är 20 000 mer än vad Facebook betalade.

Fick etableringsstöd
2013 valde Facebooks ägare Mark Zuckerberg ut Luleå i Sverige som platsen där företaget skulle bygga sin nya serverhall. Den forne alliansregeringen fick då över 100 miljoner kronor av skattebetalarna i etableringsstöd. Den som skrev under avtalet om etableringsstödet var dåvarande näringsministern och partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf.

2017 i samband med Panamahärvan visade det sig att Facebook slussade sina pengar mellan sina olika bolag. Pengarna gick genom Irland för att slutligen hamna på Caymanöarna där Facebook inte behövde betala skatt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se