Kontakta oss

INRIKES

Netanyahus partikamrat hyllar förintelsen

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Den israeliska premiärministern får utesluta en partimedlem efter att han attackerat demonstranter och hyllat förintelsen.

I Israel pågår det stora demonstrationer mot premiärministern Benjamin Netanyahu och hans parti Likuds reform av den israeliska konstitutionen.

För några dagar sedan blev ett klipp från en demonstration viralt efter att en av Netanyahus partimedlemmar stod och skrek mot folk som demonstrerade mot reformen. Itzik Zarka från Likud kallade demonstranterna för horor samtidigt som han hyllade förintelsen.

— Ashkenazi-horor, ni kommer brinna i helvetet! Jag spottar på er!

— Det var inte utan anledning som sex miljoner dödades. Jag är stolt över att sex miljoner av er brändes!, säger han i klippet.

Ashkenazi är benämningen på den gruppen judar med rötterna i Europa. Zarka själv tillhör gruppen Mizraher, judar med rötter i mellanöstern. I Israel finns det spänningar mellan de två etniska grupperna.

Zarka har sedan påstått att filmklippet på honom inte visar hela sanningen och påstår att han själv är barnbarn till en förintelseöverlevare. Likud har trots ursäkterna valt att utesluta Zarka ur partiet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se