Kontakta oss

INRIKES

Våldsbejakande, homofob och arbetsskygg – Här är centerns partiledarkandidater

Publicerat

den

INRIKES Med mindre än en månad kvar tills partiet ska välja nya partiledare har det visat sig att Centerpartiet enbart har tre kontroversiella alternativ att välja på.

Den andra februari ska Centerpartiet rösta fram Annie Lööfs efterträdare. Partistyrelsen har pekat ut tre kandidater som kommer fortsätta att hålla sig till det rödgröna blocket i riksdagen medan centerpartister som vill byta block inte nominerats. Kandidaterna som har utsetts är minst sagt lite kontroversiella.

Homofob

En av kandidaterna är Daniel Bäckström. Han är partiets landsbygdspolitiske talesperson och har en bakgrund i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, EFS där han varit med i deras styrelse. EFS har bland annat drivit frågan på att präster inte ska viga homosexuella som de anser vara oförenligt med kristen tro.

När Bäckström medverkade i Centerpartiets egna livesända utfrågning av partiledarkandidaterna så slingrade han sig ur HBT-Q frågorna. På frågan om han kunde tänka sig viga samkönade äktenskap svarade han med att han inte hade någon vigselrätt. På frågan om han skulle ställa sig längst fram i ett pride-tåg slingrade han sig och sa att det är upp till partiet att bestämma i pridefrågan.

Våldsbejakande centerextremist

Muharrem Demirok är partiets utbildningspolitiske talesperson och en av kandidaterna till partiledarposten. Östgöta-Correspondenten kunde i slutet av förra året avslöja att Demirok hade flera domar på sig i belastningsregistret.

Domarna visade att Demirok två gånger fällts för misshandel då han oprovocerat slagit ner två personer. Den första misshandeln ägde rum 1995 och den andra domen föll 1999. Demirok har försökt att hålla domarna hemliga från partiet då han inte tog upp dom i sin kandidatförsäkran.

Aldrig haft ett riktigt jobb

Den tredje kandidaten är partiets näringspolitiske talesperson Elisabeth Thand Ringqvist. Hon har en bakgrund som konsult och lobbyist för näringslivet där hon bland annat varit VD för organisationen Företagarna. 2013 utsågs hon av tidningen Resumé till ”Årets lobbyist.”

Enligt de två andra partiledarkandidaterna är det Ringqvist som ligger bakom smutskastningskampanjerna de utsätts för. Ringqvist som haft lägst stöd bland partikandidaterna anses smutskastningarna för att kvarstå dom det enda icke-kontroversiella alternativet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se