Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska militärer säger upp sig i protest – Vill inte döda civila

Publicerat

den

TURKIET| 23 soldater har sagt upp sig från den turkiska armén i protest mot statens behandling av den kurdiska minoriteten. Tolv av dem är specialutbildade soldater. Anledningen är för att de inte vill döda civila.

Det var när det kurdvänliga vänsterpartiet HDP tog sig in i den turkiska parlamentet som konflikterna i landet eskalerade. HDP:s framgångar kom nästan samtidigt som kurdiska minoriteter i grannländerna växte sig starka och kört ut de Turkallierade terroristerna i Daesh från sina områden i Syrien och Irak.

Regeringspartiet AKP med Erdogan har valt att svara på kurdernas krav om mer inflytande med repression. I ett nytt dokument som läckts visar det hur staten har beordrat regimstyrkor att agera i kurdiska civilområden. I dokumentet återfinns ett sexpunktsprogram som säger att militären inte ska vara rädd för att använda sina vapen på civila eller frukta att bli åtalade för sina gärningar.

Soldaterna lämnar i protest

Flera soldater lämnar nu sina uppdrag i protest mot regimens förtryck av kurderna. Soldaterna ska ha varit verksamma i provinsen Şırnak. Det är sammanlagt 23 soldater som valt att säga upp sig från armén. De anser att de inte kan stödja ett krig mot civila.

I Şırnak som är hårt utsatt för regimen har även flera poliser avsagt sig sina uppdrag. Poliserna ska också ha tröttnat på att utföra människofientliga arbetsuppgifter som drabbar civila.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se