Kontakta oss

INRIKES

Fackförbunden: ”Skolpersonalen mobbas tills de säger upp sig”

Publicerat

den

14520362_10153998679457194_3889986938250019645_n
STOCKHOLM| Tre fackförbund anklagar ledningen på Aspuddens skola för att mobba personal tills de säger upp sig. Staden tillsätter nu en utredning för att ta reda på vad som verkligen hänt. Men facken är skeptiska.

Det var i mitten på juni som Vårdförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal anmälde Aspuddens skola till Arbetsmiljöverket.

Enligt facken handlar det om två personer ur den högsta skolledningen som mobbat och kränkt personal och situationen ska ha varit så allvarlig att ett flertal anställda sagt upp sig.

– Vi anser att de har bedrivit en utrensningsaktivitet där de velat få bort dem de inte tycker om. Man vill anställa sin egen personal, säger Pia Lejkemo, huvudskyddsombud på Vårdförbundet till tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

Enligt de tre facken har ledningen hotat att avskeda personal, anmäla dem till Skolinspektionen och ge dem lönebestraffningar. Personal ska också ha fråntagits arbetsuppgifter och inte fått vara med på möten. Bland annat. Facken är kritiska då de anser att utredningen skulle påbörjat för länge sedan.

Aktuellt Fokus har fått uppgift om att arbetsskadeanmälningar har lämnats gällande både skolledningen på Aspudden så väl som Christer Oja, grundskolechef på utbildningsförvaltningen. Christer Oja är den som nu skall hålla i utredningen om missförhållandena på skolan.

Rektorn har varit i blåsväder tidigare utan att arbetsköparen Stockholms stad har agerat. Rektorn på Aspudden har varit hård kritiserad av fackförbundet Kommunal tidigare.

Aktuellt Fokus kunde redan den 9 februari avslöja att rektorn på Aspuddens skola i Stockholm anklagades för främlingsfientlighet av personalen på skolan. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska delar av personalen protesterat efter att rektorn hade skickat ut ett internt mail till personalen. Då underlät grundskolechefen Christer Oja att utreda anklagelserna.

Läs mer: Rasistisk mobbning i grundskolan ledde till sjuksrivning

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons