Kontakta oss

INRIKES

Kommunal rektor anklagas för främlingsfientlighet efter internt mail om flyktingbarn

Publicerat

den

STOCKHOLM| Aktuellt Fokus kan idag avslöja att rektorn på Aspuddens skola i Stockholm anklagas för främlingsfientlighet av personal på skolan. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska delar av personalen protesterat efter att rektorn hade skickat ut ett internt mail till personalen.

Stockholms stad har planerat en paviljong för nyanlända flyktingbarn och flyktingungdomar vid Aspuddens skola. Något som har stött på motstånd från skolans rektor, Ulrika Forsström. I ett mail angående den planerade paviljongen skriver Ulrika Forsström att hon har bett utbildningsnämnden att ompröva inriktningsbeslutet. Enligt egen uppgift för att rektorn inte vill ha för många ”män” på skolan. I mailet väljer hon dessutom att skriva ordet barn inom citationstecken
.
Förutom att kalla barn och ungdomar för män vilket är vanligt förekommande i högerradikal retorik ställer Ulrika Forsström även rad insinuerande frågeställningar i mailet. Bland annat insinuerar rektorn att flickorna på skolan riskerar ökad risk att utsättas för trakasserier i och med att de får nyanlända flyktingbarn som skolkamrater.

aspudden02

Utdrag från Ulrika Forsströms mail till personalen.

Kommer att behandlas av Utbildningsförvaltningen

Aktuellt Fokus har talat med en anställd på skolan som vill vara anonym på grund av rädsla för att bli av med jobbet. Enligt den anställde reagerade flera ur personalen på det interna mailet. Fler av dem anser att rektorns mail och insinuerande är osmakliga och inte har med rektorsuppdraget att göra.

– Det hade varit bättre hon hade funderat på hur ska göra situationen så bra som möjligt för alla istället för att måla ut nya elever på det här sättet. Vi pratar om barn och ungdomar här, de behöver snarare stöttning än att bli misstänkliggjorda säger den anställde till Aktuellt Fokus.

Enligt den anställde har flera andra ur personalen tagit illa vid sig på grund av mailet ifråga. De undrar nu om sättet att uttrycka sig om flyktingbarn är förenligt med Stockholms stads likabehandlingspolicy och diskrimineringspolicy. Enligt uppgift kommer frågan att lyftas till Utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Aktuellt Fokus har försökt men inte lyckats nå Ulrika Forsström för en kommentar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se