Kontakta oss

NOTISER

Fackpampar i IF Metall tänker sälja ut sina medlemmar till arbetsköparen

Publicerat

den

ifmetall
OTRYGGA SVERIGE | De kraschade förhandlingarna om turordningsregler mellan Svenskt Näringsliv och fackliga sammanslutning PTK för akademikerfacken öppnar för nya överenskommelser. Nu ser fackpamparna i IF Metall och Handels tillsammans med arbetsköparna möjligheter att komma överens om liknande frågor. Resultatet kan bli en rejäl omstöpning eller en hel slakt av LAS, omställning och visstidsanställningar, skriver tidningen Arbetet. Fackpamparna är beredda att sälja ut sina medlemmars rättigheter.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe säger att det förmodligen blir enklare nu inte minst för att risken för att två olika nya regelsystem kolliderar inte längre finns. IF Metalls avtalssekreterare Veli–Pekka Säikkälä tror också att det blir lättare nu av det enkla skälet att deras motparter nu kommer att ha tid att träffas, skriver tidningen Arbete. Det handlar om diskussioner som förs mellan arbetsgivarorganisationerna Svensk Handel, Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen och LO-förbunden IF Metall och Handels. Det handlar om las, omställning, visstid, inhyrning och kompetensutveckling.

Han tänker sig att både fack och arbetsgivare nu måste förankra både diskussionerna och de förändringar de kan leda till. Och han tror att den förankringen är särskilt viktig för Handels och IF Metall. Anders Weihe förklarar att arbetsgivarna vill att hela lagen om anställningsskydd ska vara förhandlingsbar. Något som fackpamparna inom IF Metall köper rakt av.

– Om våra medlemmar blir tryggare så är jag beredd att gå med på att göra delar eller hela las förhandlingsbar, säger från IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet.

Veli-Pekka Säikkälä tänker sig att fack och arbetsgivare ska komma överens och att man sedan vänder sig till lagstiftarna med ett paket av förändringar. För att det ska fungera att göra så stora förändringar krävs det en bred uppbackning från fack och arbetsgivarorganisationer. Paketet till politikerna skulle då omfatta förändringar av LAS, omställning, kompetensutveckling, visstid och inhyrning. För medlemmarna innebär det rättslöshet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se