Kontakta oss

INRIKES

Kommunals fackpampar körde över sina egna medlemmar

Publicerat

den

INRIKES Både Kommunal och Vårdföretagarna accepterade medlarnas bud och avblåste den planerade strejken. Nu visar det sig att det var Kommunals förbundsstyrelse som körde över deras egna avtalsdelegationer som sagt nej till medlarnas bud.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna i avtalsrörelsen hade kraschat. Kommunal varslade för en strejk som skulle starta 15 januari för privat anställda inom vården. Dagen före gick båda sidor ut med att de accepterat medlarnas bud och strejken blivit avblåst.

Beslutet om att acceptera medlarnas bud togs av Kommunals förbundsstyrelse. Enligt tidningen Kommunalarbetaren visar det sig att båda av Kommunals avtalsdelegationer tänkte säga nej till medlarnas bud och strejka istället. Avtalsdelegation för äldreomsorg (bransch F) var helt eniga och majoriteten i avtalsdelegationen för vård, behandling och övrig omsorg (bransch E) accepterade inte medlarnas bud.

Hos medlemmarna i Kommunal är ilskan stor. Många är arga över att vårdarbetare inom kommuner och regioner fick ett mycket bättre avtal.

– Hela situationen bara gör att man kokar just nu. Vi tappar ju mark återigen, de privata gentemot kommunerna. Vi får lägre summa än de får, vi får sämre avtal än de får. Om målet nu ska vara att man inte ska kunna konkurrera med kollektivavtal så är det ett totalt misslyckande, för det fortsätter ju vara billigare för de privata att driva verksamheter än för kommunerna, säger Robert Kvarnström, avtalsdelegationen för bransch E, till Kommunalarbetaren.

Vårdarbetarna inom den privata sektorn får inte heller någon extra kompensation för sitt slit under coronapandemin. Vårdarbetarna inom den offentliga sektorn fick en engångssumma.

– Normalt är ett engångsbelopp inget vi kämpar för, vi vill ha löneförhöjningar. Men nu blev det ett engångsbelopp på SKR-avtalet och det blev så mycket symbolik i det. Det var i alla fall någonting för pandemiåret. Det uteblir ju i det här avtalet och jag tror det kommer bli väldigt starka reaktioner på det, säger Sanna Tefke, avtalsdelegationen för bransch F, till Kommunalarbetaren.

Förbundsstyrelsen hade inte heller meddelat avtalsdelegationerna om deras beslut. Avtalsdelegationerna fick reda på att Kommunal accepterat medlarnas bud genom pressmeddelanden.

Förbundsstyrelsen rättfärdigar sitt beslut genom att skylla på pandemin. De förväntade inte sig att få till något bättre avtal.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se