Kontakta oss

NOTISER

Fackpampar i LO förbereder slakt av LAS – säljer ut arbetarna billigt

Publicerat

den

LO
OTRYGGA SVERIGE | Fackpamparna inom LO-facken Metall och Handels för sedan i våras förhandlingar med arbetsköparorganisationer om lättnader i lagen om anställningsskydd (LAS), vilket Aktuellt Fokus rapporterat om tidigare.

Bakgrunden är att arbetsköparen vill göra det lättare att sparka anställda och minska tryggheten för anställda. Arbetsköparna vill bland annat ha skärpta kompetenskrav och öka användningen av visstidsanställda och bemanningsföretag. Förhandlingarna gäller framförallt en snabbare uppsägningsprocess under anställningens första två till tre år.

Fackens motkrav är dels att inhyrda ska erbjudas fast jobb efter ett år hos samma kundföretag. Det andra kravet är att äldre anställda får fördubblad uppsägningstid. Facken vill att den anställde blir arbetsbefriad och ska kunna få utbildning inom ett bristyrke under uppsägningstiden. Dock är fackpamparna veka vid förhandlingsbordet och bryr sig föga om sina medlemmars arbetssituation så slutprodukten blir mycket urvattnad.

Om parterna blir överens kommer de att vända sig till regeringen för att göra alla delar av las förhandlingsbara och be om statliga pengar för en gemensam utbildningssatsning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se