STOCKHOLM| En fältarbetare som arbetade under ungdomsfestivalen We are Sthlm har släppt ett detaljerat vittnesmål om de sexuella övergrepp som har bubblat upp till ytan igen. I det detaljerade inlägget skriver fältarbetaren att polisens version i DN inte stämmer överens med verkligheten.
Martin Eidensten arbetar som Fältassistent vid Farsta Stadsdelsförvaltning och är volontär och ledamot i Föreningen Storasyster. I ett detaljerat blogginlägg skriver Eidensten att de sexuella övergreppen var ett känt problem redan 2014 och att man arbetade med detta i åtanke inför festivalen 2015.
Övergreppen var ingen hemlighet
Fältassistenten skriver även att man stod på scenen och förklarade vikten av respekt och att män skulle hålla händerna för sig själva. Inför varje konsert höll personalen utsättningsmöte där man diskuterade övergreppen ifråga. En artist ska även ha avbrutit en låt efter att något hände i publikhavet och fortsatte inte spela förrän alla problemet hade uppmärksammats.
”Vi pratade om olika strategier och hur vi ska agera. Hur vi kan förebygga och hur vi kan ge stöd till utsatta.”
”Känns orimligt”
Martin Eidensten skriver att han trodde att medias ointresse för övergreppen berodde på att sexuella övergrepp av det slag som uppvisades under festivalen var för vanligt i Sverige idag. Han betonar återigen att informationen om övergreppen aldrig var hemlig.
”Att ingen tidning skrev om detta redan i somras trodde jag (sorgligt nog) berodde på att det var för vanligt. Att det inte hade nyhetsvärde. Att det inte prioriterades. Som det sällan gör… Inte att polisen mörkade. Det känns så orimligt. Det. Var. Inte. Hemligt.”
Sveriges Radio och vänstertidningen Dagens ETC var de enda som rapporterade om övergreppen på den aktuella festivalen. När Aktuellt Fokus granskar andra festivaler i Sverige kan man finna flera rubriker och rapporter om våldtäkt och sexuella övergrepp.
Förra året åtalades fyra svenska män för att ha gruppvåldtagit en berusad kvinna på festivalcampingen under Bråvallafestivalen. Samma festival har drabbats av ett flertal sexuella övergrepp de senaste åren. Bland annat har våldtäkter och grova sexuella övergrepp skett i publikhavet under pågående spelningar. Sedan åratal har även raggarträffen Power Meet i Västerås drabbats av flera grova våldtäkter och sexuella övergrepp.
Polisen version stämmer inte
När Martin Eidensten beskriver polisens förhållningssätt gentemot det som polisen påstår i Dagens Nyheter är han kritisk. Eidensten var nämligen en av de som pratade med de utsatta tjejerna och som mottog tjejernas och polisens efterlysningar med tillhörande signalement. Enligt Eidensten är det inte sant att den gemensamma nämnaren på gärningsmännen ska ha varit ”flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan.” som Peter Ågren chef för Södermalmspolisen ska ha sagt till DN.
Enligt Eidensten är det möjligt att någon av gärningsmännen kan ha varit ensamkommande flyktingbarn men oavsett vad ger det ingen klar bild bild över vad som verkligen har hänt.
”Det var inte etnicitet, ålder, hudfärg eller klädstil. Den gemensamma nämnaren var kön. Både på de som begick övergreppen och de som utsattes. Att försöka koppla sexuella övergrepp till etnicitet är felaktigt, orättvist och farligt.”
Läs hela blogginlägget här.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar