Kontakta oss

ARBETSLIV

Lobbyister och arbetsköpare attackerar arbetarvänliga rättigheter i Haninge

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Livsmedelsarbetareförbundet har satt bageriet Paus Bagarstuga i blockad. Arbetsköparen vägrar teckna kollektivavtal. Medlingsinstitutet har inte lyckats ena parterna.

Efter en lång diskussion mellan arbetsköparen, Paus Bagarstuga i Västerhaninge centrum och fackförbundet fanns inget kvar att prata om, det enda som återstod var att agera för de anställdas trygghet. Fackförbundet Livsmedelsförbundet varslade bageriet med blockad.

– Vi kräver kollektivavtal för att de anställda ska garanteras schyssta villkor, säger Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

Arbetsköparen backas nu upp av kända högerlobbyister på nätet som försöker hetsa mot de anställdas trygghet. Inte nog med det, nu har arbetsköparen även valt att gå ut och gnälla över att den lokala fackklubben har tagit fajten mot otrygga anställningsvillkor.

Bland de lobbyister som har valt att gå emot den lokala fackklubben återfinns bland annat före detta Slöseriombudsmannen och högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell.

Uvell kom även springandes till arbetsköparnas försvar när ett bageri i Linköping vägrade schyssta villkor och satte lönedumpning i system. Något som försvarades av den kända lobbyisten.

Livsmedelsförbundet har svarat på arbetsköparens utspel och uppger att man ser på saken med ett lugn.

– Vår uppgift som fackförening är att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt och förhindra lönekonkurrens. Det är orimligt att företag ska öka sina egna vinster genom att inte betala ut rätt löner och ge sina anställda den trygghet de förtjänar, skriver Livsmedelsarbetareförbundet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se