Kontakta oss

EKONOMI

Fastighetsägarna vill chockhöja hyrorna

Publicerat

den

EKONOMI I årets hyresförhandlingar vill Fastighetsägarna ha rekordstora hyreshöjningar. Hyresgästföreningen tycker det är ett skambud och kommer kräva staten på ersättning om de får igenom sina hyreshöjningar.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och branschorganisationen Fastighetsägarna har inletts. Fastighetsägarna har lagt sitt första bud och vill ha hyresökningar på rekordhöga 10% rapporterar SVT. För föregående år 2021 var genomsnittshöjningen 1,4%.

Fastighetsägarna anser att de följer den prissättningsmodell som de kommit överens om med Hyresgästföreningen. De anser att rekordhöjningarna behövs för att täcka ökade kostnader och räntor.

Hyresgästföreningen tycker att Fastighetsägarna bud är ett skämt. Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren tycker att budet är en ”hitte-på-siffra” där Fastighetsägarna vill att hyresgästerna ska betala för alla kostnader.

– Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar, säger Elmgren till SVT.

Det slutliga avgörandet om hyresnivåerna kommer ske i runt 30 000 lokala förhandlingar runtom i Sverige. Om Fastighetsägarna får igenom sina krav kommer Hyresgästföreningen gå ut och kräva ersättning från staten.

– Blir det så att det kommer tioprocentiga hyreskrav kommer vi gå till staten och kräva kompensation för det. Det kommer vi aldrig acceptera, säger Elmgren.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se