Kontakta oss

EKONOMI

Hyreshöjningarna blir de största på flera decennier

Publicerat

den

Foto: Genrebild, Wikicommons

EKONOMI 2023 slår nytt rekord för hyreshöjningar. Snittsiffran på 4.12% är den högsta under hela 2000-talet. Fastighetsbolagen skyller på stigande kostnader men samtidigt gör de rekordvinster.

Tidningen Hem & Hyras har gjort en kartläggning om årets hyreshöjningar i Sverige. Runt 60% av alla de 1,5 miljoner hyror som Hyresgästföreningen förhandlar är avklarade.

Den genomsnittliga siffran på hyreshöjningarna ligger just nu på 4,12% och är den högsta höjningen på flera decennier. Den största höjningen sker i Skåne där Svedalahem höjer hyrorna med 6,5%.

Utöver den rekordstora höjningen är det också rekordmånga förhandlingar som strandat. Över 70 av förhandlingarna med de kommunala värdarna har hamnat i Hyresmarknadskommittén vilket också är ett nytt rekord.

När förhandlingarna strandat och dragit ut på tiden innebär det att hyresgäster får betala höjningarna retroaktivt, i värsta fall flera månader tillbaka.

Kan slå nya rekord nästa år
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta förväntar sig att hyreshöjningarna kommer bli ännu större nästa år. Anledningen är att flera av årets kostnader som ränteökningar inte tas med i årets förhandlingar.

Nordstrand anser att det inte är fastighetsbolagen som ska ta ansvar för att folk ska ha någonstans att bo, han vill istället att det ska vara staten och skattebetalarna som ska ta mer ansvar genom bostadsbidraget.

Fastighetsbolagen gör rekordvinster
Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om en kartläggning av fastighetsbolagens ekonomi. Trots pandemin och inflationen har fastighetsbranschen knappt påverkats ekonomiskt.

Enligt kartläggningen hade de 10 största svenska fastighetsbolagen gjort rekordvinster. Mellan 2011 och 2021 ökade hyresintäkterna från 4 miljarder till 23 miljarder. Under perioden hade fastighetsbolaget Rikshem gjort en ökning från 7 procents vinstmarginal 2011 till en vinstmarginal på 39 procent.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se