Kontakta oss

ARBETSLIV

Fastighetsanställdas förbund: Skrota antistrejklagen

Publicerat

den

INRIKES Förra veckan tog både Byggnads och Pappers avstånd från Socialdemokraternas planerade antistrejklag. Även Fastighetsanställdas förbund säger att inskränkningarna i strejkrätten borde skrotas.

Fastighetsanställdas förbund organiserar nästan 30 000 arbetare runtomkring i landet. Enligt förbundet borde Socialdemokraternas lagförslag om inskränkt strejkrätt skrotas. I en intervju i facktidningen Fastighetsfolket säger Fastighets ordförande att det inte finns några skäl för att genomdriva lagen.

– Grunden till själva utredningen är borta. Eftersom hamnarbetarna har gjort upp, så finns ingen anledning att fortsätta på det spåret. Det visar att den svenska modellen fungerar, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Magnus Pettersson uppger även han är orolig för att antistrejklagen ska få negativa konsekvenser för facken.

– Systemet har fungerat i så många år. Gör man någon form av förändring så kan det vara svårt att se hur det blir i framtiden, säger Magnus Pettersson till Fastighetsfolket.

Vid en närmare granskning av lagförslaget utformning visar det sig att inte ens regeringen vet hur lagförändringarna kommer slå mot arbetare. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger rakt ut att hon inte vet hur lagen kommer tolkas. Istället hänvisar hon till framtidens fall i Arbetsdomstolen. Enligt Arbetsdomstolen borde S-förslaget skrivas om då den nuvarande skrivningen även riskerar förbjuda politiska strejker. Det uppger Arbetsdomstolen i sitt remissvar.

Källa: Fastighetsfolket.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se