Kontakta oss

INRIKES

Regeringen vill skynda på inskränkningen av strejkrätten

Publicerat

den

INRIKES Arbetsmarknadsministern vill se att de kontroversiella inskränkningarna av strejkrätten börjar gälla redan i Augusti. Inskränkningarna möter kritik från flera håll.

De kontroversiella inskränkningarna av strejkrätten förväntades träda i kraft nästa år. Det tar alldeles för lång tid tycker Näringslivet och fackpamparna i LO. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson svarar nu med att hon förväntar sig att inskränkningarna kommer börja gälla redan första Augusti.

Förslagen om att inskränka strejkrätten har lett till stora interna stridigheter inom LO. När det blev känt att regeringen startat en utredning om strejkrätten valde fackpamparna att snabbt börja att förhandla om inskränkningar med Svenskt Näringsliv. Samtidigt visade det sig att pamparna inte hade något stöd bland sina medlemmar.

Enligt en undersökning gjord av tidningen Arbetaren visade det sig att av 14 av LOs förbund var det bara IF Metall som stod bakom en inskränkning. Hotel- och Restaurangfacket, HRF hade tagit ett kongressbeslut om att ta kampen mot inskränkningar av strejkrätten men deras ordförande valde att köra över sina medlemmars demokratiskt valda beslut och ställde sig bakom en inskränkning av strejkrätten.

Förslagen sågas av Arbetsdomstolen
En av de remissinstanser som förslaget måste ta sig igenom är Arbetsdomstolen. Arbetsdomstolen ställer sig kritiska till inskränkningarna. Inskränkningarna skulle bland annat leda till att politiska strejker skulle förbjudas.

– Vi har granskat lagförslaget och kommit med 12, 13 sidor av synpunkter, säger AD:s ordförande Jonas Malmberg till Arbetaren.

Bakgrunden till att strejkrätten ska inskränkas är hamnkonflikten som startade i en av Göteborgs hamnar. Hamnen privatiserades vilket ledde till flera protester och slutligen en strejk från Hamnarbetarförbundet. Arbetsköparen valde att svara med en massiv lockout som stängde ner hamnen och ledde till produktionsstopp bland flera företag när de inte kunde få loss sina gods från hamnen.

Efter att Sveriges Hamnar vägrat teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet så har det sedan december återigen blossat upp konflikter i flera hamnar runtom i Sverige. Hamnarbetarförbundet har valt att strejka och Sveriges Hamnar har svarat med en ännu större Lockout. Fram till 20 februari kommer strejken leda till runt 190 förlorade arbetstimmar. Arbetsköparens lockout kommer leda 1021 förlorade arbetstimmar.

Enligt hamnarbetarförbundet beror den senaste lockouten på att Sveriges Hamnar vill pressa politikerna vilket de nu lyckats med när Arbetsmarknadsministern kommit med sitt senaste besked om strejkrätten.

Samtidigt som majoriteten av hamnkonfliktens produktionsstopp består av att Sveriges Hamnar utestängt arbetarna från arbetsplatsen finns det ingen pågående utredning om företags möjlighet till lockout. Det är också oklart om inskränkningarna i strejkrätten kommer att påverka hamnkonflikten då förslaget tillåter fackförbund att strejka för ett kollektivavtal, vilket är bakgrunden till Hamnarbetarnas senaste strejker.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se