Kontakta oss

UTRIKES

FBI kunde inte gripa potentiell högerterrorist

Publicerat

den

UTRIKES En amerikan som kartläggde minoriteter i syfte att jaga dem kunde inte fällas för något brott. FBI kunde inte gripa honom förrän de hittade barnporr i hans telefon.

I januari fick FBI ett tips om att en privatperson kartläggde och spred ”jakttips” på olika minoriteter på internet rapporterar Vice. Kartläggningen riktade främst in sig på judar, muslimer och flyktingar. Informationen inkluderade detaljer om synagogor och moskéer. FBI lyckades spåra upp personen bakom kartläggningen men kunde inte åtala honom för något brott.

I slutet av Juli tappade Wesley David Gilreath, mannen bakom kartläggningen sin telefon på en buss. Telefonen var olåst och busspersonal tittade igenom telefonen. På telefonen fanns det pedofilporr. Det var först efter Gilreaths telefon hittats som han kunde arresteras och åtalas för något brott.

Det är åklagarmyndigheten i Colorado som åtalar Gilreath för barnpornografibrott. Samtidigt säger de att de eventuellt stoppat ett inhemskt terrordåd eller hatbrott.

Finns ingen åtalspunkt
Fallet visar hur FBI har svårigheter med att stoppa inhemsk terrorism. FBI får öppna undersökningar och kartlägga potentiella terrorister men det finns inga åtalspunkter de kan använda sig av. Utan åtalspunkter kan de inte gripa personen och ställa den inför rätta. FBI måste hitta en annan kriminell aktivitet hos personen för att kunna utföra ett gripande.

Sedan Trump blev president har de inhemska terrordåden ökat. Enligt en kartläggning av terrordåden är det den amerikanska högern och vitmaktsrörelsen som ligger bakom över 99% av dessa terrordåd. 2017 när Trump tillträdde skedde det enbart 533 dåd från högern. 2018 hade siffran mer än dubblat med 1329 dåd. Fram tills juni 2019 har det redan inträffat 939 dåd.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se