Kontakta oss

NOTISER

Filmade när kollega blev misshandlad av biljettkontrollanter – sparkas av bussföretaget

Publicerat

den

busssss
OTRYGGA SVERIGE | Mobilfilmen som visar hur en busschaufför brottas ner av biljettkontrollanter i Göteborg fick stor uppmärksamhet.
Nu har mannen som filmade händelsen, en annan busschaufför fått sparken, rapporterar Svt Väst. Han straffas han för att klippet spreds. Bussföretagsledningen gillade inte att sanningen kom ut.

I slutet av maj blev en busschaufför på väg hem från jobbet nedbrottad av biljettkontrollanter från säkerhetsföretaget G4S på grund av att han inte kunde visa upp färdbevis. En mobilfilm som Aftonbladet publicerade visar hur chauffören till slut hamnar på marken med handbojor.

Händelsen uppmärksammades stort och ledde till att Västtrafik sa upp avtalet med G4S. Busschauffören fick också en ursäkt från Västtrafik och en av kontrollanterna har polisanmälts. Nu har händelsen fått ytterligare konsekvenser. En annan busschaufför, på bolaget Transdev, som var den som filmade händelseförloppet har nämligen fått sparken. För Svt Nyheter Väst berättar mannen att företaget uppgett att han avskedas för ogiltig frånvaro. Själv är han övertygad om att anledningen är att han spred mobilfilmen.

– Min arbetsgivare blev mycket arg, de sa till mig att jag borde ha visat filmen för mina chefer istället för att sprida den offentligt, säger busschauffören till Svt.

Företagsledningen surar för att sanningen kom ut
Bussföretaget Transdev blev sura för att varumärke skadades då det upprepade gånger uppmärksammades i ett negativt sammanhang. Mannen medger visserligen att han brustit i vissa rutiner när han vid ett tillfälle i somras var sjuk, men menar att det borde leda till en varning och inte till uppsägning. Fackförbundet Kommunal anser inte att arbetsgivaren har rätt att sparka busschauffören, men vill i övrigt inte uttala sig om ärendet som ännu inte är avslutat. Inte heller Transdev vill kommentera händelsen, uppger Svt.

Trots avskedet ångrar inte chauffören att han filmade händelsen i slutet av maj eller att han spred filmklippet.

– Tack vare filmen fick min kollega upprättelse. I dag sköter sig kontrollanterna också bättre, hade det inte varit för filmen hade allt varit lika illa som tidigare, säger han till Svt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons