Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet: ”Hur SD väljer att rösta är upp till dem”

Publicerat

den

INRIKES Privatiseringen av Arbetsförmedlingen har skapat kaos över hela landet. Om regeringen inte gör något för att stoppa privatiseringskaoset inom två veckor tänker Vänsterpartiet öppna en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Men något samarbete med Sverigedemokraterna i frågan kommer det inte bli.

Vänsterpartiet kräver att regeringen stoppar privatiseringen av Arbetsförmedlingen. V-ledaren Jonas Sjöstedt går till hårt angrepp mot regeringen och statsminister Stefan Löfven som han menar har vikt ner sig för marknadsfundamentalisterna i Centerpartiet. Enligt Sjöstedt är Vänsterpartiet beredda att driva frågan om misstroendeförklaringen tillsammans med Moderaterna.

– Vänsterpartiet kräver att privatiseringsexperimentet med Arbetsförmedlingen stoppas. Går inte regeringen med på våra krav kommer vi att agera för att riksdagen avsätter arbetsmarknads-minister Eva Nordmark, S.- Det här är ett experiment som marknadsfundamentalisterna i Centerpartiet drivit igenom. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Stefan Löfven vikt ner sig fullständigt i den här frågan, säger. Jonas Sjöstedt.

Inget samarbete med SD

För att Vänsterpartiet ska lyckas få igenom misstroendeförklaringen mot statsrådet så krävs det aktivt stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, antingen det eller från något av regeringens stödpartier. Vänsterpartiet sig vilja föra samtal med Moderaterna men när det kommer till Sverigedemokraterna är dörren stängd. Det säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Aktuellt Fokus.

Om ni ska få majoritet för det här i riksdagen behöver ni eventuellt få med er Sverigedemokraterna. Kan vi se ett eventuellt samarbete med SD i den här frågan?

– Inget samarbete med SD kommer att förekomma, precis som alltid tidigare och framöver. Vi lägger de förslag vi ser som lämpliga. Hur SD väljer att rösta är upp till dem. Men jag noterar att kritiken vi framför har funnits i alla partier, inklusive L, S och C, säger Ali Esbati.

Tror ni att regeringen kommer backa?

– Det kan jag inte svara på, men det vore ju onekligen märkligt om regeringen hellre trotsar verkligheten, egna kommunalråd och risken att förlora en minister hellre än att ta ett rimligt omtag.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se