Kontakta oss

EKONOMI

Gruvarbetare kräver 20 procent i löneökning

Publicerat

den

Foto: Genrebild, Wikicommons

EKONOMI Gruvarbetarna i Norrbotten tänker inte hålla tillbaka med sina lönekrav. Många gruvarbetare är missnöjda med fackets låga krav på 4,4%.

Gruvarbetarna från LKAB i Kiruna och Malmberget har röstat igenom krav på 20% i löneökningar rapporterar Dagens Nyheter. Gruvarbetarna i Svappavaara har röstat igenom ett krav på 10%. Bolidens gruvarbetare i Aitik har röstat igenom ett krav på 15%.

Totalt blir det tusentals gruvarbetare som står bakom de kraven på löneökningarna som är betydligt högre än LOs märke på 4,4%. Det förbund som organiserar gruvarbetarna är IF Metall och gruvarbetarna är inte nöjda med fackförbundet.

– Det slog hårt mot moralen när det kom ut att vårt fackförbund IF Metall endast kräver 4,4 procent i lönehöjningar nästa år. Och att de tydligt slog fast att vi inte kommer att kompenseras för inflationen. Att vi ska förvänta oss reallönesänkningar, säger Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Tapojärvi ifrågasätter fackförbundets nyliberala syn på ekonomi och anser att de låter som arbetsgivarna istället.

– Det är ingen naturlag att det är arbetarlöner som driver på inflationen. Folk här är förbannade för att vår egen fackförening IF Metall argumenterar som arbetsgivare, säger Waldemar Tapojärvi.

Fackrepresentanter kritiserar ledningen
Tapojärvi får medhåll från Tomas Larsson, IF Metalls klubbordförande i Malmberget. Han representerar runt 1000 gruvarbetare.

– Vi ska inte vara blyga med att ställa krav. Medlemmarna ser hur deras löner äts upp av inflation, höga priser på drivmedel och höjda elpriser, säger Larsson.

Larsson är missnöjd med fackpamparna i Stockholm som tar alla beslut samtidigt som det blir de lokala representanterna som får ta kritiken.

– Vi har inte varit delaktiga i någon process, kraven har bestämts av facktopparna i Stockholm. Men det är vi lokala som får möta medlemmarnas besvikelse, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare på fackförbundet IF Metall och en av dom som förhandlat fram de låga kravet på 4,4% som innebär en reallönesänkning.

– Det är ett nationellt lönekrav. Sedan finns det alltid branscher som går bättre än andra. Men det fritt fram för fackklubbar driva lönekrav lokalt på arbetsplatsen, säger Säikkälä.

Säikkälä upprepar också den nyliberala synen på arbetares löner och inflation som gruvarbetarna kritiserar.

– Det har vi varit med om på 1970- och 1980-talet. Vi vill inte hamna i en inflationsspiral igen. Med en klok lönepolitik ser vi att inflationen kan vara nere på två procent i slutet på nästa år. Vi vill ha långsiktiga reallöneökningar för alla medlemmar, säger han.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se