Kontakta oss

EKONOMI

Transport avvisar märket – kräver högre än 4,4%

Publicerat

den

EKONOMI Transports ordförande meddelar att kravet på 4,4% är för lågt. Han anser också att de andra fackförbunden bör kräva högre summor.

Transports ordförande Tommy Wreeth är den enda av 14 ledamöter i LO-styrelsen som röstat nej till LO-samordningens krav på 4,4% i löneökningar. I ett facebook-inlägg skriver Wreeth att han också vet att märket brukar förhandlas ner till 75% av det ursprungliga kravet vilket innebär att löneökningarna skulle stanna på 3,3% efter förhandlingar med näringslivet.

Wreeth hänvisar till Tyskland där arbetarna fått igenom betydligt högre löneökningar. I Tyskland har Kemiska industrin förhandlat fram 6,5% på 18 månader och Verkstadsindustrin en löneökning på 8,5% i en två-års period. Utöver löneökningarna får tyskarna också ett engångsbelopp på 500 euro vilket motsvarar ungefär 5400kr i dagens penningvärde.

”Det bekymrar mig att facken inom industrin i Sverige inte tar rygg på Tyskland. Man hör alltid att vi inte ska titta på inflationen när den är ’för hög’, utan då ska vi i stället titta på den internationellt konkurrensutsatta industrin. Men nu ska vi visst inte göra det och vi ska dessutom lägga oss ännu lägre än förväntat utfall”, skriver Wreeth på facebook.

De 14 LO-förbunden ska ta ställning till märket på 4,4% senast 9 december. Wreeth hoppas att allt fler förbund kommer följa Transport och rösta nej till märket.

Wreeth avslutar med att han och svenska arbetare är trötta på att alltid behöva ta ansvar samtidigt som näringslivet och staten inte gör det.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om andra missnöjda arbetare. Gruvarbetarna i Norrland som tillhör fackförbundet IF Metall har meddelat att de kommer kräva löneökningar så höga som på 20% vilket går emot deras egna fackstyrelse.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se