Kontakta oss

INRIKES

Stort bakslag för den organiserade brottsligheten – 155 gripna

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES Ett internationellt samarbete mellan flera polismyndigheter har lett till att över 800 kriminella gripits. 155 av de som gripits har en koppling till den organiserade brottsligheten i Sverige.

Igår rapporterades det om att den svenska polisen gjort flera gryningsräder och gripit ett rekordstort antal kriminella i kampen mot den organiserade brottsligheten. Idag bekräftar Europol och flera länders polismyndigheter att de haft ett internationellt samarbete där de gripit runt 800 personer. 155 av de gripna har en koppling till Sverige, 5 av dom med koppling till Sverige greps i Spanien.

Sammanlagt har polisen kommit över 8 ton kokain, 2 ton syntetiska droger, 22 ton cannabis och cannabisharts. Utöver droger har polisen kommit över 250 skjutvapen och 55 lyxfordon. Polisen har också lagt beslag på pengar och kryptovalutor på ett värde av totalt 48 miljoner dollar.

Den internationella operationen har gått under namnet Trojan Shield. Sedan 2019 har den amerikanska myndigheten FBI tillsammans med 16 andra länder samarbetat mot den internationella organiserade brottsligheten. FBI skapade den krypterade appen Anom och lyckades lura över 300 kriminella nätverk att använda Anom som en del av deras kommunikation.

Anom blev ännu mer framgångsrikt efter att de vanliga krypterade alternativen blivit knäckta av polismyndigheter. I juli 2020 lyckades fransk polis knäcka krypteringen på Encrochat-telefoner och fick tillgång till tusentals krypterade chattmeddelanden från den organiserade brottsligheten. I mars 2021 knäckte nederlänsk polis Sky ECC, en annan krypteringstjänst populär bland kriminella.

I Sverige har hackandet av Encrochat lätt till flera uppmärksammade rättegångar. Den mest uppmärksammade involverar rapparen Yasin och stora delar av Vårbynätverket som ägnat sig åt kidnappning och droghandel. Hackandet av Sky ECC har ännu inte lett till några åtal från svensk polis.

Efter att både Encrochat och Sky ECC blivit hackade satsade FBI på att Anom skulle bli det nya krypteringsalternativet. Anom blev framgångsrikt och det fanns över 12 000 registrerade konton i över 100 länder. Runt 27 miljoner meddelanden ska ha skickats genom Anom. Runt 1600 av dessa konton ska haft kopplingar till svensk brottslighet.

Enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning är det stora delar av toppen av den organiserade brottsligheten i Sverige som gripits. Insatsen har lett till att polisen kunnat stoppa tio mord, flera skottlossningar och bombdåd. I Sverige har alla landets sju polisregioner genomfört gripanden.

De länder som deltagit i insatsen är Sverige, Australien, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Litauen, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se