Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet vill ha en folkomröstning om vinstförbud i skolan

Publicerat

den

INRIKES I samband med riksdagsvalet vill Vänsterpartiet att det samtidigt sker en folkomröstning om det svenska friskolesystemet.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och partiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat skriver idag på Aftonbladet Debatt om att partiet vill ha en folkomröstning om att förbjuda vinster hos svenska friskolor.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet är emot de vinstdrivande friskolorna. Bland opinionsundersökningar hos lärare är det hela 98% som är emot det svenska friskolesystemet.

Trots att majoriteten av de svenska väljarna vill ha ett vinstförbud är det få riksdagspartier som är intresserade. Vänsterpartiet skriver i sin debattartikel att det beror på att högerpartiernas partiledare sitter i knäet på lobbyisterna.

Opinionsundersökningarna stöder Vänsterpartiets påstående. Bland Moderaternas väljare är det enbart en fjärdedel som stödjer partiets skolpolitik. Bland Centerpartiet och Sverigedemokraterna är siffran ännu lägre. Alla tre partier stödjer det nuvarande friskolesystemet.

Vänsterpartiet föreslår att det samtidigt som valdagen 11 september också sker en folkomröstning om ett vinstförbud för svenska skolor. För att folkomröstningen ska bli en verklighet krävs det att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom folkomröstningen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se