Kontakta oss

INRIKES

Flera riksdagspartier kräver att vapenexporten till Turkiet stoppas

Publicerat

den

INRIKES Efter Turkiets invasion av Rojava vill fem av de åtta riksdagspartierna att Sveriges vapenexport till diktaturen stoppas. Igår meddelade Finland att de stoppar all sin vapenexport till Turkiet.

Nu när Turkiet invaderat Rojava kräver fem av de åtta riksdagspartierna att Sveriges export av krigsmateriel stoppas. Det är enbart Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som inte gått ut med ett exportförbud i samband med invasionen rapporterar Sveriges Radio.

Utrikesministern Ann Linde(S) fördömer Turkiets agerande och anser att FNs säkerhetsråd måste hantera frågan omedelbart. Den ansvarige ministern, justitieministern Morgan Johansson(S) påstår att det under förra året inte förekom någon export av krigsmateriel för strid och inte heller har något sådant godkänts för 2019.

Sveriges Radios uppgifter motsäger justitieministern. Enligt SR exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för ett värde runt 300 miljoner kronor. Förra året infördes också en ny exportlag som säger att Sverige inte ska exportera vapen till krigsförande eller odemokratiska länder, två kategorier som stämmer in på Turkiet.

Den svenska exporten består inte av direkta vapen utan främst teknologi som använts inom det militära. Det handlar om bland annat styrsystem för robotar och stridsvagnsmotorer.

Finland stoppar vapenexport
Igår meddelande Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen att Finland direkt upphör med sin vapenexport till Turkiet. Beslutet kommer bara tre veckor efter att de två länderna tecknat ett avtal om att Finland skulle exportera drönare, ett avtal som nu upphör.

– Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker mänskliga rättigheter, skriver på Kaikkonen på Twitter.

IS återkomst
Turkiets invasion har knappt börjat och redan finns det rapporter om civila dödsoffer och bombningar av civila bostadskvarter. Invasionen kan också leda till att IS återuppstår.

I Rojava finns det flera fångläger för IS-terrorister och deras familjemedlemmar. Turkiet använder sig också av den al-Qaida anknutna milisen Fria Syriska Armén, FSA i invasionen. FSA består av flera före detta IS-terrorister som misstänks vara intresserade av att släppa loss de fängslade IS-terroristerna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se