Kontakta oss

INRIKES

Ann Linde likställer PKK med IS

Publicerat

den

INRIKES Utrikesministern klumpar samman terrorsekten IS med PKK. Hon bekräftar att Vänsterpartiets agerande under Almedalen påverkat förhandlingarna med Turkiet.

Sverige, Finland och Turkiet har under helgen träffats i Finland för att diskutera de pågående Nato-ansökningarna där Turkiet är det sista landet kvar att godkänna ett inträde för de två länderna. Sedan tidigare har Ilnur Cevik, den turkiska diktatorns rådgivare sagt att Turkiet är missnöjda med att Sverige inte levt upp sin del av avtalet som slöts tidigare i år.

Utrikesministern Ann Linde(S) berättar att ett annat problem som försvårat förhandlingarna var att flera riksdagsledamöter från Vänsterpartiet viftat med PKKs flaggor under Almedalsveckan.

När Linde kommenterar flaggviftandet likställer hon PKK med den islamistiska sekten IS.

– Turkiet tar upp det hela tiden. Det har varit väldigt stort i turkisk media, samtidigt som vi förklarar att enligt svensk yttrandefrihet och demonstrationsfrihet och så vidare så har man rätt till det. Men från regeringens sida tycker vi att det är väldigt olämpligt. Det är precis som om man skulle ta till exempel andra terroristorganisationer som Isis eller Daesh, säger Ann Linde, till Aftonbladet.

Bidragande orsak till IS fall
Kurdistans Arbetarparti, PKK bildades som ett politiskt parti på 1970-talet och har sedan 1980-talet bedrivit en väpnad kamp mot den turkiska staten. Partiet hade ursprungligen en marxist-leninistiskt inriktning med målet att upprätta en kurdisk stat men har sedan ändrat ideologiskt inriktning till Demokratisk konfederalism.

Demokratisk federalism är en gren av den frihetliga socialism skapad av PKKs grundare Abdullah Öcalan efter att ha inspirerats av den amerikanska anarkisten Murray Bookchin. Målet är inte längre att bygga upp en stat utan att bilda ett nätverk av autonoma federationer där det råder jämställdhet mellan kön och olika folkgrupper.

Den Autonoma administrationen av norra och östra Syrien, NES bildades under det syriska inbördeskriget. Den syriska diktaturen övergav området som senare invaderades av IS. Området styrdes av det Demokratiska unionspartiet, PYD, en syrisk gren av PKK. PYDs väpnade gren Folkets försvarsenheter, YPG försvarade regionen och sen med hjälp av USA rensade ut IS från Syrien.

I NES har PYD etablerat mellanösterns enda fungerande demokrati där Demokratisk konfederalism byggs upp från teori till praktik.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se