Kontakta oss

INRIKES

Flera Seko-klubbar kräver förbundsstyrelsens avgång

Publicerat

den

INRIKES Efter att Sekos förbundsstyrelse kört över medlemsdemokratin och avblåst strejken kräver nu flera medlemmar att de ansvariga ska avgå. Förbundsstyrelsen körde över medlemsdemokratin när de tecknade ett nytt kollektivavtal.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om händelserna vid tågbranschen där det är en spänd stämning bland främst Stockholms lokförare i pendeltrafiken. I april valde lokförarna att gå ut i en vild strejk och i samband med avtalsrörelsen varslade fackförbundet om strejk 11 maj.

Den planerade strejken ställdes in i sista sekund vilket retade upp flera av fackets medlemmar. I det nya avtalet fick fackförbundet inte igenom några av de aktuella frågorna de drivit i valrörelsen.

I efterhand har det visat sig att det var Sekos förbundsstyrelse som valt att köra över medlemmarna genom att byta ut ombudsmannen Thomas Gorin Weijmer som suttit i förhandlingarna med bransch- och arbetsgivar­organisationen Almega.

Weijmer ska ha blivit ersatt för att han av förbundsstyrelsen inte ansetts vara tillräckligt kompromissvillig. Weijmer är numera uppsagd. Han blev ersatt av Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson, som fullföljde förhandlingarna tillsammans med förbundsordföranden Gabriella Lavecchia. Det var Nilsson och Lavecchia som slutligen avblåste strejken och tecknade det nya avtalet. Ingen av dom har tidigare erfarenhet av tågbranschen.

Förbundsstyrelsen agerande har nu lett till att över 20 Seko-klubbar nu kräver att de ansvariga avgår skriver klubbarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se