Kontakta oss

INRIKES

Seko varslar om landsomfattande tågstrejk

Publicerat

den

INRIKES Seko varslar om storstrejk i tågbranschen runtom i Sverige. Strejkvarslet kommer inte långt efter att det var en vild strejk bland Stockholms pendeltåg.

Seko har varslat om strejk där den första fasen kan träda i kraft 11 maj. Första fasen omfattar lokförare från Transdev som kör Öresundstågen som är stationerade i Malmö. Strejken kan också inkludera verkstadspersonal och sanerare i Göteborg och Stockholm.

15 maj kan strejken utökas till en andra fas där även lokförare på röda linjen i Stockholms tunnelbana, lokförare från Mälartåg stationerade i Stockholm och Eskilstuna samt lokförare stationerade i Göteborg på Götalandstågen kan gå ut i strejk.

18 maj kan det inledas en tredje fas där SJs lokförare som är stationerade i Stockholm och Hagalund, lokförare på Pågatågen som är stationerade i Malmö kan tas ut i strejk. Godspersonal i Piteå och Boden omfattas också tillsammans med verkstadspersonal, instruktörer och växlare.

Enligt Seko handlar strejkvarslet främst om två punkter, facket vill sätta stopp för sena schemaändringar och att medlemmarna ska få tid till återhämtning. Strejken kan ställas in om Seko kommer överens med bransch- och arbetsgivar­organisationen Almega.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Stockholms lokförare i pendeltrafiken nyligen gick ut i en vild strejk. Anledningen är att lokförarna vill sätta ett stopp för ensamarbete och återinföra tågvärdar på tågen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se