Kontakta oss

INRIKES

Efter Erdoganlagen: Aktivister och Vänsterpartiet startar insamling till YPG/YPJ

Publicerat

den

YPJ-soldater - Foto: Kurdishstruggle Flickr

SVERIGE  Svenska aktivister och Vänsterpartiet startar insamling till den kurdiska YPG/YPJ-gerillan. ”Vi bryr oss inte om Erdogan blir sur”.

Den 3:e maj röstade riksdagen igenom en ny ”antiterrorlag” som ska göra det förbjudet att ”främja, stärka eller understödja” terrorgrupper i Sverige. Lagförslaget kritiserades hårt av tunga instanser som Lagrådet och kritiker menar att den nya lagen i själva verket handlade om att tillfredsställa Turkiets diktator Recep Erdogan.

Startar insamling

Nu startar nätverket Rojavakommiteérna tillsammans med Vänsterpartiet i Malmö en insamling till stöd för de väpnade grupperna Folkets Försvarsenheter och Kvinnornas Försvarsenheter (YPG/YPJ) i kurdisk-dominerade Rojava. Insamlingen pågår fram tills den 30/5.  ”Motståndet har mobiliserats, häng på du med och dra ditt strå för att utmana den här skiten.”, skriver Rojavakommiteérna på Twitter.

”Borde ses som väldigt okontroversiellt”

Aktuellt Fokus har pratat med Christofer från Rojavakommiteérna.

Ni säger att ni vill ”utmana avtalet” mellan regeringen och Ankara?

– Ja, avtalet som slöts i Madrid handlade om PKK (Kurdistans Arbetarparti i Turkiet, AF anmärkning). Men enligt Erdogan så innefattar ”PKK” också YPG och YPJ som han ser som PKK:s Syriska gren. Vi vill genom vår insamling visa att Erdogan har fel – YPG/YPJ innefattas inte av den nya lagen.

Vad händer om Turkiet stoppar Sveriges Nato-ansökan på grund av er insamling?

– Om Erdogan eller hans efterträdare blir ledsen för att vi vill stödja de demokratiska, feministiska och sekulära krafter som besegrade daesh – då får det stå för honom. Det är som det gamla ordspråket ”visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är”.

Behöver YPG/YPJ pengar?

– Turkiska staten har Natos näst största armé och de har invaderat Syrien flera gånger för att förstöra det demokratiska samhällsbygget i Rojava. Förutom direkt invasion så finansierar och beväpnar turkiska staten olika jihadistgrupper i Syrien. Vi tycker att Rojava behöver all hjälp de kan få. Jag såg nu i dagarna att Raqqa, daeshs ”kalifats” tidigare huvudstad har fått sitt första tjejlag i fotboll. Det är den sortens samhällsutveckling vi vill skydda från reaktionära krafter.

Tror du att insamlingen kan bli kontroversiell?

– För en tid sedan fick vi vårt bankkonto spärrat men vi fick senare hjälp av Malmövänstern att göra vår insamling. Men nej, att stötta de sekulära, demokratiska och feministiska krafterna i Rojava borde ses som väldigt okontroversiellt. Det skulle vara i Ankara de kan bli sura. Men det bryr vi oss inte om.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se