Kontakta oss

EKONOMI

Folklig ilska på Volvos miljardutdelningar

Publicerat

den

Foto: Håkan Dahlström

INRIKES Skattebetalarna betalar hälften av lönen för de drygt 20 000 hempermitterade Volvo-arbetarna. Samtidigt pushar koncernledningen för aktieutdelningar på 12 miljarder kronor. Girigheten har skapat enorma reaktioner ute i samhället och i skrivande stund kokar svenska folket. Aktuellt Fokus har tagit en titt på den svenska samhällsdebatten.

Hårdast i kritiken är landets socialister och socialdemokrater.. Men även flera borgerliga röster har kritiserat Volvokoncernens miljardutdelningar till aktieägarna.

Utdelningen kommer i ett läge där 5000 IT-arbetare och konsulenter har sparkats och 20 000 arbetare har permitterats och drabbats av inkomstbortfall. Ändå tänker Volvokoncernen dela ut totalt 12 miljarder kronor, vilket tidningen ETC var först med att berätta om häromdagen. Avslöjandet har skapat mängder med reaktioner. Här är några av dem.

Susanne Nyström: ”Orimligt”

En som inte skräder med orden är den marknadsliberala ledarskribenten Susanne Nyström på Eskilstuna-Kuriren. I en färsk ledare går hon till hårt angrepp mot Volvo beslut och kallar koncernledningens utdelningar för ”orimligt”.

”Om Stefan Löfven menar allvar med att vi ska möta det här som ”ett samhälle”, där vi gör uppoffringar för varandra, måste det även gälla fördelningen av resurser och risker. Det är orimligt att småföretagare och människor med osäkra anställningar och lägre löner i servicebranschen, solidariskt ska acceptera uteblivna inkomster och konkurser, medan exempelvis Volvo planerar att dela ut nästan tolv miljarder kronor till aktieägarna samtidigt som de permitterat sina anställda med ekonomiskt stöd av staten.”, skriver Susanne Nyström.

Reformisterna: Företag som får statligt stöd måste stoppa alla aktieutdelningar

I en debattartikel i GP kräver landets största S-förening, Reformisterna, att alla företag som tar emot statligt stöd ska stoppa alla former av aktieutdelningar och ägarbonusar. Debattartikeln är undertecknad Daniel Suhonen och Sofie Eriksson.

”Vi kräver att alla företag som mottar offentligt stöd i den här krisen stoppar alla former av aktieutdelningar och bonusar. Vi ska inte glömma den lättja som Volvos styrelse visat inför samhällets enorma uppoffringar just nu. Den ska istället ligga till grund för vidare diskussioner om näringslivets ansvar och skyldigheter framöver, när krisen är förbi. Vi ska inte glömma att samtidigt som vi andra gick samman och visade solidaritet, fortsatte de att bry sig mest om sig själva.”, skriver Reformisterna i debattartikeln.

”Vad fan får jag för pengarna?”

V-riksdagsledamoten Jon Thorbjörnsson är inte nöjd med Volvokoncernens beslut. ”Kom ihåg detta när: statens resurser inte räcker till i kommande budgetar, när kommunerna fortsätter skära ner, nästa gång någon säger ”Vad fan får jag för pengarna?”. Statligt stöd kommer in – aktieutdelningar rinner ut.”, skriver han på Twitter.

Makteliten duckar samhällsansvar

Vänsterpartiets pressekreterare Jonas Wikström analys är klar. Den ekonomiska makteliten skiter i svenska folket. På Twitter skriver han följande: ”Det blir tydligare och tydligare vad den ekonomiska eliten tycker: Den här krisen berör inte dem. De tänker inte vara med och betala. Den här smällen får löntagarna ta.”.

Annelie Karlsson: Girigt och egoistiskt

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, är djupt kritisk till Volvos agerande. I en intervju med Aftonbladet kallar hon beslutet för girigt och egoistiskt,

– Jag betackar mig för den girighet och egoism som detta förslag visar prov på. Lika självklart som det är att vi alla, via staten, hjälper företag och anställda i den här globala krisen, lika självklart är det att alla medborgare och företag tar ansvar och använder stödet efter behov istället för att missbruka det. Det senare inkluderar även aktieägare, säger Annelie Karlsson till Aftonbladet.

Inte socialist men…

På Facebook skriver den kända högerprofilen tillika ledarskribenten, Ivar Arpi, att Volvokoncernens aktieutdelning är ”orimlig”. I inlägget skriver han även att det är den formen av beteende som skulle kunna få honom att bli socialist. ”Jag är inte socialist, men… om något skulle kunna få mig att bli det är den här sortens osolidariska beteende.”, skriver Ivar Arpi på Facebook.

12 000 namnunderskrifter på ett dygn

I skrivande stund har över 12 000 personer skrivit under Skiftets protestlista mot aktieutdelningen. Här kan du klicka om du också vill skriva under.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se