Kontakta oss

INRIKES

Klubbat: Nu säljer Moderaterna Bromma sjukhus till Wallenberg

Publicerat

den

STOCKHOLM   Mitt under den brinnande coronakrisen går Moderaterna vidare med privatiseringen av Bromma sjukhus och säljer sjukhuset till Wallenbergfamiljens fastighetsbolag. Bolaget har tidigare uppmärksammats för inblandning i korruptionsaffärer.

Det moderatledda högerstyret i region Stockholm säljer Bromma sjukhus till familjen Wallenbergs fastighetsbolag Vectura AB. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot utförsäljningen men det räckte inte för att stoppa det blågröna högerstyret. Kostnaden för sjukhuset landade på 570 miljoner kronor och berör drygt 100 vårdplatser.

Vänsterpartiets regionråd Anna Sehlin var djupt kritisk till försäljningen. I en intervju med tidningen, Mitt i Stockholm, kallar hon beslutet för ansvarslöst och pekar bland annat ut coronapandemin som ett bra skäl till att inte sälja ut fullt fungerande vårdplatser.

– De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs. Vi har förmodligen för få platser, säger Anna Sehlin.

Wallenbergs korrupta fastighetsbolag

Vectura AB ägdes tidigare av staten men 2012 öppnade dåvarande högerregeringen Reinfeldt ut för privatisering och sålde bolaget till familjen Wallenberg. Sedan dess har korruptionsskandaler och nepotism avslöjats på löpande band. Det mest kända fallet inträffade under skid-VM i Falun 2015, vilket uppmärksammades av Sveriges Radio.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se