Kontakta oss

DEBATT

Johannes Regell: ”Låt krisen bli en väckarklocka”

Publicerat

den

DEBATT Den som lyssnar på debatter i riksdagen kan höra hur alla partier sluter sig samman i krisens tid. De säger att det är allvar nu och det nu inte är tid för politiska bråk eller ”käbbel”. Detta kan tyckas klokt och ansvarsfullt. Det finns dock ett par problem;

För det första att inget ansvar hittills tagits. Inget ledarskap har hittills visats. Istället gömmer sig makthavare bakom myndighetsrepresentanter. ”Experterna skall fatta besluten” heter det. Och nog kan det låta klokt. Men besluten som fattats har varit att knappt fatta några beslut. Ansvaret har hela tiden flyttats bort från de ansvariga och nedåt i organisationerna. Från politiker till myndigheter, från myndigheter till chefer i regioner, kommuner och det privata näringslivet. Är en rektor eller en lokal företagare en smittskyddsexpert?

För det andra menar partierna från höger till vänster att den övriga politiken inte varit allvarlig? Har det inte varit allvar när samma politiker rustat ner sjukvården till att gå på knäna – redan före Corona? Har det inte varit allvar när samma politiker avskaffat all form av krisberedskap i landet, avskaffat den nationella livsmedelsproduktionen och lagt ner det nationella försvaret?

Frågorna behöver egentligen inte besvaras – svaret är redan givet. Det finns inga klasslösa zoner varken inom politiken eller ekonomin. Det finns ingen neutral mark. Varken före, när riksdagens partier plöjde och sådde jorden för krisen eller nu när vi får skörda vad som såtts. Politikerna från höger till vänster har agerat spratteldockor och lydiga tjänare åt multinationella storföretag, banker, EU-juntan och NATO – allt i strid med folkflertalets intressen. Den förda politiken och bristen på ledarskap har ett högt pris – som redan kan mätas i människoliv. Frågan som återstår är hur många?

Kanske är orsaken till att partierna så snabbt kan sluta fred att de aldrig varit i någon annan konflikt än den som varje dag pågår mot det arbetande folkflertalet?

Nu kan inget av detta göras om. Vad som gjorts har gjorts och det som inte gjorts har inte gjorts.
Vi är där vi är och kan nu förutom att hoppas att det inte går lika illa som det gjort i Italien, endast ta hand om varandra, knyta solidaritetens band i befolkningen, minnas vilka som satt oss här, flydde sitt ansvar och tillsammans med varandra planera inför framtiden.

Behovet av en ny politisk kraft, som inte fegar ur för att försvara folkflertalets intressen har aldrig varit tydligare. Låt denna kris bli vår väckarklocka!

 

Johannes Regell – Socialisterna
redaktionen@aktuelltfokus.se